Ponedeljek, 27 maj 2024
Iskanje

Za neodvisnost vsak po svoje

Intervju s podpredsednikom katalonskega parlamenta Josepom Costo o katalonski politiki pred februarskimi volitvami

15. nov. 2020 | 11:36
Dark Theme

V Kataloniji bodo 14. februarja spet volitve. Potem ko je sodišče odstavilo predsednika katalonske vlade Quima Torro in mu prepovedalo opravljanje javnih funkcij za poldrugo leto, ker med volilno kampanjo s predsedniške palače ni hotel odstraniti transparenta v podporo političnih zapornikov, je začel teči rok za izvolitev novega predsednika. Stranke koalicije neodvisnosti, ki imajo večino v parlamentu, a so v tem obdobju neenotne, saj imajo različne strategije, niso predstavile nobenega kandidata; začel je teči rok za razpis novih volitev, ki bodo 14. februarja.

V sredo je Laura Borràs, vidna predstavnica stranke Junts per Catalunya (JxCat), katere voditelj je odstavljeni predsednik Carles Puigdemont, napovedala kandidaturo na primarnih volitvah za predsednico Katalonije.Puigdemont je sporočil, da bo kandidiral za katalonskega poslanca, ne pa za predsednika Katalonije.

Očitno ostaja evropski poslanec. O kandidaturah, bližnjih volitvah ter katalonski politiki nasploh je tekel pogovor – seveda po spletu – s pravnikom Josepom Costo, podpredsednikom katalonskega parlamenta in tesnim sodelavcem predsednika Puigdemonta.

Gospod Costa, imate torej novega kandidata za predsednika Katalonije?

No, kandidatov je kar nekaj, ampak Laura Borràs ima največ možnosti. Bila je članica katalonske vlade, odstopila je, ker je bila izvoljena v madridski parlament. To seveda ni slabo, ker se vlada v tem času sooča s številnimi težavami. Nje v vladi ni več, ima pa za seboj vladne izkušnje, ni torej novinka, ni pa neposredno odgovorna za napake, ki jih zdaj dela vlada.

To je zelo diplomatsko in zelo olikano povedano ...

Mislim, da je predvsem res. Lahko se distancira od vlade, če je to potrebno, seveda pa ni neizkušena.

Glede na dejstvo, da se zdaj pojavljajo imena kandidatov stranke JxCat, je torej že jasno, da tokrat enotne liste strank neodvisnosti spet ne bo?

Že na volitvah decembra 2017 je ni bilo. Esquerra republicana de Catalunya (ERC) se je takrat tako odločila in zdaj so razhajanja med strankama še večja. Nam je jasno, da oni nočejo skupne liste pod nobenim pogojem.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava