Nedelja, 28 maj 2023
Iskanje

Zelena luč za vračanje Narodnega doma Slovencem

Poslanska zbornica dokončno uzakonila vladno uredbo

Rim |
1. dec. 2021 | 20:17
Dark Theme

Italijanski parlament je z nocojšnjo uzakonitvijo vladne uredbe prižgal zeleno luč za pričetek postopka vračanja tržaškega Narodnega doma slovenski manjšini v Italiji. Sprejetje vladnega sklepa je vlada Maria Draghija v poslanski zbornici (sklep je pred dnevi odobril senat) vezala na zaupnico, ki je bila izglasovana z zelo široko večino. Z zaupnico, ki je bila pričakovana, je vlada močno omejila debato o večnamenski uredbi in hkrati izničila vseh 46 popravkov, vključno s tistim o črtanju člena o Narodnem domu, ki sta ga predlagala poslanca Francesco Sapia in Andrea Colletti, člana mešane parlamentarne skupine, ki sta bila izvoljena na listi Gibanja 5 zvezd.

Poslanska zbornica je uzakonila uredbo šest dni pred zapadlostjo (ministrski svet jo je sprejel 7. oktobra), z zaupnico pa ni želela tvegati zavlačevanj in zamud, saj sklep vsebuje vrsto pomembnih ukrepov v boju proti pandemiji. Uredba spreminja člen zaščitnega zakona za slovensko manjšino, ki se nanaša na vračanje narodnih domov Slovencem.

Parlament je tako izpolnil obvezo iz spomenice, ki je bila podpisana ob lanski stoletnici požiga Narodnega doma pod pokroviteljstvom predsednikov Italije in Slovenije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava