Petek, 03 maj 2024
Iskanje

»Sem Slovenka po narodnosti in jeziku«

23. nov. 2013 | 23:17
Dark Theme

Intervju slovenske gimnastičarke Tee Ugrin na spletni strani državnega dnevnika La repubblica, opremljenim z video posnetkom in fotogalerijo, je dvignil pri nas precej prahu. Posebno na socialnih omrežjih. V pogovoru s tržaško gimnastičarko je novinar rimskega dnevnika Gabriele Bonincontro, kot smo že poročali v petkovi številki našega dnevnika, zapisal namreč, da je Tea na vprašanje, koliko je v njej slovenskega in koliko italijanskega odgovorila, da »slovenskega je jezik. Recimo, da sem popolnoma Italijanka s prednostjo, da poznam jezik več.«
Še bolj moteč je bil podnaslov članka. V njem je namreč zapisano, da je v Tei zdaj slovenskega »samo« jezik (ormai solo la lingua v originalu), kar sicer ne odgovarja izjavam športnice, ki jih sam dnevnik navaja v navednicah.
Izjave so tudi med vsemi, ki pobliže poznamo mlado gimnastičarko in njeno družino (oba starša sta Slovenca), povzročili kar precejšnje začudenje, saj mladoletna Tea svojega slovenstva doslej nikoli ni zanikala.
Tea se je sinoči po treningu oglasila preko svoje strani facebooka in v njej zapisala, da »glede članka na spletni strani www.Repubblica.it, bi rada pojasnila, da to, kar je bilo napisano, niso moje besede. Čutim se Slovenka bodisi po narodnosti kot po jeziku Odraščam pa v mešanem okolju, kar me kulturno obogati!« je povedala.
»Tudi mi smo bili zelo jezni. V članku tudi sicer kar mrgoli napak in novinarjevih interpretacij,« je za naš dnevnik povedala Teina mama Erica Ferfoglia. Članek je nastal po kratkem telefonskem pogovoru v začetku tedna, ko je novinar poklical Teo med treningom. »Geneza« članka ima svoje ozadje. Intervju je nastal kot poskus popravljanja netočnosti, ki jih je isti novinar na račun Teine športne poti v začetku meseca izrekel kot avtor teksta za napovedovalca velikega gimnastičnega tekmovanja Grand prixa v Modeni, na katerem je pred 5.000 gledalcev nastopila italijanska gimnastična smetana. »Po nastopu se ji je opravičil. Zamešal je tudi njen rojstni kraj,« je povedala Teina mama, sicer blagajničarka pri TPK Sirena.
O tem, da pripada Tea slovenski manjšini v Italiji, je že poleti, ko je na državnem prvenstvu dosegla senzacionalno zmago v mnogoboju, poročala celo uradna spletna stran Italijanske gimnastične zveze. »To je zvezi povedal Tein trener,« je povedala gospa Erica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava