Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Ilka, »Gogi« in košarkarji

12. dec. 2017 | 17:44
Dark Theme

Najboljša športnika Slovenije v letu 2017 sta košarkar Goran Dragić in alpska smučarka Ilka Štuhec, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je košarkarska reprezentanca Slovenije. DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo danes na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, ki sta jo povezovala Anže Bašelj in Jure Mastnak. Gre za 27. prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji, skupno je bila to že petdeseta prireditev nepretrgano. Prvič so nagrade podelili leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej.
Košarkarji so letos »pobrali« skoraj polovico nagrad, saj je tretje mesto med posamezniki osvojil Luka Dončić, ki je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju in športni plezalki Janji Garnbret kot četrti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočega mladega športnika leta. Slovenija je namreč na evropskem prvenstvu s srbskim strokovnjakom Igorjem Kokoškovom tekmovanje končala brez poraza. Po prvem osvojenem zlatem odličju za slovenske kolektivne športe na velikih tekmovanjih sta bila v prvo ekipo uvrščena tudi Dončić na svojem prvem nastopu v slovenskem dresu ter kapetan in zvezdnik ekipe NBA Miami Heat Dragić, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca eurobasketa.
Dragić je tako v glasovanju prejel 337 točk, drugi je bil kolesar in nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič (162), prek 100 točk pa je dobil le še Dončić, ki navdušuje tudi v dresu Reala. Roglič se je vpisal med zvezde s prvo slovensko etapno zmago na dirki po Franciji in srebrno kolajno v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu na Norveškem. Moška košarkarska reprezentanca Slovenije je prav tako premočno končala v razvrstitvi ekip s 126 točkami, 22 pa jih je zbrala moška rokometna reprezentanca, ki je na začetku leta po čudežnem preobratu na tekmi s Hrvaško prišla do brona na SP.
Ilka Štuhec je zbrala 376 točk in v točkovanju DŠNS prepričljivo osvojila prvo mesto po sezoni, v kateri je zasedla pred zimo povsem nenačrtovano skupno drugo mesto v svetovnem pokalu, ob nizu zmag pa je med drugim osvojila zlato v smuku na SP v St. Moritzu. Osemnajstletna športna plezalka Janja Garnbret je za drugo mesto prejela 174 točk in znova končala na odru Cankarjevega doma. Ta pa tudi tretjeuvrščeni judoistki Tini Trstenjak (172) ni neznan, saj je lani bila na najvišjem mestu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava