Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

»Čimprej spraviti na igrišča vse otroke in mladostnike«

Tržaški košarkarski agent Massimo Raseni o letošnji sezoni in prihodnosti športa

Biella |
14. apr. 2021 | 12:55
Dark Theme

Košarkarska sezona je tik pred vrhuncem, bliža se konec rednega dela italijanske A-lige, v evroligi in evropskem pokalu pa je napočil čas za najpomembnejše dvoboje. O tem in o prihodnosti košarke smo se pogovoril s tržaškim Slovencem Massimom Rasenijem, športnim agentom številnih poklicnih košarkarjev in trenerjev, ki že več let živi v Bielli.

Začniva pri evroligi. Barcelona - Zenit St. Petersburg, Armani Milano - Bayern München, CSKA Mosva - Fenerbahče in Efes Istanbul - Real Madrid. Kaj lahko pričakujemo v četrtfinalu?

Barcelona je najbrž favorit ne le za napredovanje, pač pa tudi za končno zmago, saj naj bi z Gasolom naredila še dodaten skok naprej. Mislim, da se bo Armani uvrstil na final four, čeprav Bayern ne bo ravno lahek nasprotnik. Sta pa zelo zanimiva predvsem para na drugi strani razpredelnice. CSKA in Efes sta po mojem mnenju sicer favorita, prav tako pa sta Barcina glavna konkurenta za naslov.

Armaniju je po dolgih letih uspel preboj v play-off, zdaj pa cilja na zaključni turnir. So Milančani kot outsiderji morebiti celo v igri za osvojitev evrolige?

Privoščil bi jim zmago, saj imam pri Armaniju svojega igralca, Paula Biligho, ki sicer v evroligi ne igra veliko. Mislim pa, da nimajo realnih možnosti za zmago. V verjetnem polfinalu proti Barceloni bo zelo težko. Še prej pa mora Armani v četrtfinalu mimo Bayerna, ki je letošnje presenečenje in pri kateremu se je letos izkazal Žan Mark Šiško. Nisem si mislil, da bo igral tako učinkovito. Armani je na papirju boljši od Bayerna, milanska ekipa stane verjetno dvakrat ali celo trikrat več od münchenske zasedbe. Po veliki količini vloženega in tudi zapravljenega denarja, je play-off za Armani že lep uspeh.

Kakšno košarko lahko pričakujemo, ko bo koronavirusne pandemije konec?

Glavna in najvažnejša naloga vseh državnih zvez je, da s pravimi pravili čim prej spet spravijo na igrišča vse otroke in mladostnike.

Oni morajo spet začeti uživati v igri, naj si bo to v košarki ali katerikoli drugi panogi. Druga naloga je, tudi s kreativnostjo, spraviti gledalce spet v dvorane, kar bo sila težko. Klubi se bodo morali za to še kako potruditi, ljudje bodo najbrž na začetku kar skeptični. Tudi globalna ekonomska kriza bo kajpak negativno vplivala na košarko in šport nasploh. Težave bodo velike, mogoče pa bo to pravi trenutek za valorizacijo mladih. Ekipe bodo morale stati manj, ampak to je obenem tudi tveganje. Če izpadeš iz lige, je tragedija, klubi pa si tako velikega tveganja danes ne morejo privoščiti. Marsikaj se bo moralo spremeniti.

Celoten intervju v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava