Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Kako je dobri igralec bejzbola postal uspešen atlet

Bocenski mladenič proseških korenin Jan Fragiacomo osmi v mnogoboju na absolutnem državnem prvenstvu

Prosek |
11. avg. 2023 | 8:25
Dark Theme

Bocenski fant proseških korenin Jan Fragiacomo (letnik 2000) je pred tremi bejzbolsko igrišče zamenjal za atletski stadion, takrat pa ni pričakoval, da bo uspešen tudi v kraljici športov. »Že od malih nog sem igral bejzbol, atletike pa sem se lotil čisto slučajno. Moj takratni profesor športne vzgoje mi je svetoval, naj se preizkusim v metu kopja. Očitno je v meni videl nek potencial,« se svojih prvih korakov v svetu atletike spominja Fragiacomo, ki bo prihodnji teden dopolnil 23 let.

V svoji prvi sezoni kot atlet se je Fragiacomo ukvarjal izključno z metom kopja, kmalu pa je spoznal, da mu ležijo tudi ostale discipline in se zato približal mnogoboju. V tem času pa ni opustil bejzbola in še danes mu uspeva usklajevanje obeh panog.

»Bil sem dober tako v teku kot v skokih in seveda v metalskih disciplinah, tako da je bilo zame skoraj naravno, da sem postal mnogobojec. Moram priznati, da mi je atletika zelo všeč, a bejzbola nisem opustil,« je v telefonskem pogovoru v zelo dobri slovenščini dejal Fragiacomo. Slovenskega jezika se je naučil po zaslugi mame, ki je doma s Proseka. V mamino rojstno vas se Jan večkrat vrača, saj ima na Tržaškem veliko sorodnikov.

Jan Fragiacomo se je konec julija udeležil absolutnega atletskega državnega prvenstva v Molfetti v Apuliji. Tekmovanje v deseteroboju je zaključil nepričakovano visoko, saj je zasedel zelo dobro 8. mesto. Pri tem je s 6392 točkami postavil nov osebni rekord, v petih disciplinah pa je dosegel najboljši izid kariere. »Že uvrstitev na DP je bila zame velik uspeh, sploh ker se deseteroboju posvečam le dve leti. Z 8. mestom sem presegel svoja pričakovanja, tako da sem res presrečen,« je dejal študent na fakulteti za šport v Veroni. Trenutno tekmuje ravno za univerzitetni klub Cus Verona, sicer je njegov matični klub bocenski CSS Leonardo da Vinci. »Treniram dvakrat dnevno, vsak dan približno po štiri ure. Všeč mi je, ker na treningih in tekmovanjih stalno napredujem in se pri tem tudi zabavam,« je še dodal Fragiacomo, ki je bil na lanskem DP U23 sedmi v metu kopja.

Več v današnjem tiskanem Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava