Petek, 19 april 2024
Iskanje

Legendarni Sergio Tavčar se je upokojil

V današnjem Primorskem dnevniku daljši pogovor s športnim novinarjem, ki je pravkar obesil mikrofon na klin

Trst |
11. jun. 2019 | 7:23
Dark Theme

Prejšnji torek, 4. junija, je bil žalosten dan za vse ljubitelje košarke in športa nasploh. Priznani športni novinar na televiziji Koper Capodistria Sergio Tavčar se je še zadnjič odpravil v službo, saj se bo s 1. julijem uradno upokojil. Sedanje in nekdanje kolege je povabil na večerjo, Sandro Vidrih pa je za Sergia pripravil prijetno presenečenje. Daroval mu je zapisnik s tekme iz leta 1972, ko sta se v srbskem Čačku pomerili košarkarski izbrani vrsti Sovjetske zveze in Brazilije. Zapisnik so podpisali eni izmed največjih evropskih košarkarjev vseh časov, kot so Sergej Belov, Modestas Paulauskas in Vladimir Andreev. Dar, zaradi katerega je bil Tavčar res ganjen.

Pripovedovalec in poznavalec košarke, kakršnih je naokrog res malo, se tako poslavlja, potem ko se je marsikdo zaljubil v svet oranžne žoge tudi zaradi njega. Sergio je pospremil več generacij poslušalcev oziroma gledalcev, saj je športne dogodke za koprsko televizijo komentiral vse od leta 1971. Upokojitev je bila torej zelo dober izgovor, da smo Sergia zmotili z nekaj vprašanji. Najbrž zelo »preprostimi«, saj je Tavčarja izredno lahko intervjuvati. Njegovi odgovori namreč niso banalni, saj odsevajo Sergiovo osebnost.

Sergio, najprej potolažimo vaše oboževalce. Vaš glas bomo še slišali, kajne?

Mislim, da ga boste. Počakati moramo, da se 1. julija uradno upokojim, nato pa se bo začel postopek, da uredimo pogodbo o sodelovanju. Upam, da bom kaj pripravil že septembra.

Pravite, da ste leni. Ali vas ne skrbi pomanjkanje neke redne službe?

Sploh ne. Svoje lenobe se zelo veselim. Sicer sem len za fizična in ročna dela, všeč pa mi je razmišljati. Človek bi še živel v jamah, če ne bi bilo lenob. Samo lena oseba je lahko izumila kolo, s katerim bi se nato manj trudila. Le inteligentne lenobe si lahko izmislijo stroje, da jih nadomestijo pri delu. Prepričan sem, da je lenoba motor napredka.

Nekaj krajših vprašanj. Izberite najboljšo jugoslovansko peterko vseh časov.

Ne morem izbrati le pet imen. Sedem je najboljših: Mirza Delibašić, Krešimir Ćošić, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dražen »Praja« Dalipagić in Dragan Kićanović.

Najboljša italijanska peterka?

Pierluigi Marzorati in Carlo »Charlie« Recalcati, Walter Magnifico, Gianfranco »Dado« Lombardi in Dino Meneghin.

Najboljša zamejska peterka?

Claudio Starc, Marko Ban, Boris Vitez, Mauro Čuk, na peto mesto pa bi dal Sandija Rauberja ali Roberta Daneua. Generacija, ki je igrala v B-ligi.

Na spletu vam ponujamo le izvleček intervjuja, daljši pogovor s Sergiom Tavčerjem si lahko preberete v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava