Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Najboljši košarkarji so ...

Nominacije za nagrade zlati let, ki jih bomo podelili v petek, 7. junija, ob 20. uri v tržiškem Kinemaxu

5. jun. 2019 | 8:25
Dark Theme

Zlati let, nagrado, s katero Primorski dnevnik nagrajuje najboljše slovensko govoreče odbojkarje, odbojkarice, košarkarje in nogometaše iz Italije, najboljšega trenerja in druge športnike, ki so se izkazali v sezoni 2018/19, bomo letos podelili sedemnajstič in osmič v sodelovanju z ZSŠDI, ki skrbi za organizacijo slavnostnega večera. Podeljevanje nagrad bo v petek, 7. junija, ob 20. uri v tržiškem Kinemaxu.

Predstavitev nominirancev in nominirank nadaljujemo s košarko. Tako kot lani smo se odločili, da ne bomo vključili v nagrado zlati let ženske košarke, saj bi prišlo v poštev premajhno število košarkaric, tako da prave konkurence v bistvu ne bi bilo. Med člani smo torej izbirali med košarkarji Jadrana, Bora, Brega, Kontovela, Doma in Sokola, med mladinci pa med igralci, ki so rojeni med letoma 2000 in 2003. Nekateri izmed teh so letos že izstopali v dresu članskih ekip, ostali pa so igrali v prvenstvih U20, U18 in U16 za Breg, Dom in Jadran.

Začnimo pri članih. Tudi letos izstopajo košarkarji Jadrana Motomarine. Ker gre za reprezentanco, so seveda »odraščali« pri matičnih društvih, letos pa so igrali v najvišji ligi, ki jo naši klubi trenutno premorejo oziroma v C-ligi gold. V peterici finalistov so kar štirje igralci združene ekipe, enega predstavnika ima Bor Radenska, ki je igral v C-ligi silver. Letošnji kandidati so, strogo po abecednem redu: večkratni dobitnik nagrade zlati let (osvojil je po tri zlate lete ter tri »nekdanje« naše oskarje) Borut Ban (letnik 1992), edini igralec Bora Daniel Batich (1998), dvakratni zmagovalec zlatega leta za najboljšega mladega košarkarja Aleksander Daneu (1998), Saša Malalan (1989) in dvakratni najboljši mladinec Martin Ridolfi (1996). Omenjeni košarkarji so se za nagrado potegovali tudi lani, ko se je med finaliste izjemoma uvrstilo šest igralcev. Šesti košarkar je bil Matija Batich (1994), ki ga letos nismo upoštevali, saj je branil barve Calligarisa iz Korena v C-ligi gold. Ravno zaradi tega Matija ne more braniti naslova, ki ga je osvojil lani.

V mladinski kategoriji bo nagrado zlati let letos prejel nov košarkar. Lanski dobitnik Igor Gregori (1999) je namreč »prestar«, da bi ga lahko uvrstili v seznam kandidatov. Za zmago se poteguje pet košarkarjev, vsi pa so rojeni med letoma 2000 in 2001. Tudi med mlajšimi je nekaj perspektivnih igralcev, izbrali pa smo starejše, saj bodo mlajši še imeli čas, da pridejo na svoj račun, treba pa je tudi priznati, da košarkarji letnikov 2002 in 2003 še niso imeli pravih priložnosti v članskih ekipah. Kandidati za letošnji zlati let so: Jernej Pregarc (2000, Breg), Danjel Švab (2001, Jadran), Dimitri Zettin (2000, Breg), Patrik Zettin (2000, Bor), in Ian Zgur (2000, Kontovel). Med temi je Patrik Zettin igral v C-ligi silver pri Boru, Ian Zgur je branil barve članske ekipe Kontovela v D-ligi, Jernej Pregarc in Dimitri Zettin pa sta se preizkusila tako v mladinskih ligah (prvi pri Jadranu U18, drugi pri Bregu U20) kot v dresu članov Brega v D-ligi. Danjel Švab - najmlajši član »elitne peterke« - pa je predvsem v prvem delu sezone nastopal za Bor v C-ligi silver, medtem ko je bil skozi celo leto steber Jadrana v prvenstvu U18 silver.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava