Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Razmišljata (samo) o Tokiu

Pogovor z jadralkama Tino Mrak in Veroniko Macarol

17. jan. 2019 | 9:03
Dark Theme

Primorski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol ne dolgovezita. Iskreni sta in povsem osredotočeni na naslednji cilj. Na olimpijskih igrah v Tokiu si želita kolajne, najžlahtnejše. O njej govorita odkrito, pristno, kar je nenazadnje za vrhunske športnike tudi pričakovano. (In edino pravilno.) Že v Riu sta bili članici JK Pirat iz Portoroža zelo blizu stopničk, v minulih dveh sezonah pa sta še naprej dokazovali, da sodita med najboljše. Uspehi v zadnjem letu 2018 so dobili z dvema nagradama še otipljivejši pomen: doma na Primorskem sta bili prvič najboljši, še bolj pa ju je presenetila vseslovenska nagrada za najboljšo ekipo leta.

V letu 2018 sta že drugič v karieri osvojili evropski naslov, kot prvi slovenski jadralki pa sta tudi zmagali regato za svetovni pokal v Miamiju. Najbrž ima prav ameriško slavje večji pomen kot kontinentalni naslov, glede na to, da je bila konkurenca na evropskem prvenstvu nekoliko okrnjena?

Tina: Zmaga v Miamiju je bila izjemna, tudi zato, ker sva se Slovenki uveljavili v ZDA. Obenem pa je bilo res lepo proslavljati zmago na prizorišču, na katerem je res lepo jadrati.

Veronika: Lani so tam jadrale res vse najboljše ženske posadke, tako je bil ta rezultat res prestižen. Jadrali sva v vseh pogojih in dan za dnem dokazovale, kaj zmoreva. Bili sva konstantni in stalno na vrhu.

Pred štirimi leti sta napovedali, da bi radi postali svetovni prvakinji. Koliko manjka še do tega cilja?

Veronika: Srečo bova iskali že letos na Japonskem, na prizorišču olimpijskih iger.

Ali kdaj že razmišljata tudi o olimpijskem nastopu?

Tina: Lani sva jadrali že na vseh olimpijskih jadralnih poljih, letos bova tam imeli tudi testno regato, ki bo prva generalka pred olimpijskimi igrami. (Testna regata bo teden pred svetovnim prvenstvom, op.a.).

Vam ustrezajo tamkajšnje vetrovne razmere?

Veronika: V bistvu še nisva jadrali avgusta, ko napovedujejo močan veter z morja, visok val in visoke temperature. To bova spoznali šele letos.

Jadrata širom po svetu, od časa do časa pa izkoriščate tudi domači zaliv.

Tina: Res je. Doma imava dobre pogoje, predvsem jeseni in pomadi. Tu lahko jadrava na odprtem morju ali pa v zalivu. Skratka, pestro je tudi doma, četudi bi z več finančnimi sredstvi radi trenirali tudi drugje.

Bo cilj kolajna?

Veronika: Cljava na najvišjo stopničko, seveda bova veseli tudi kolajne ostalih leskov.

Celotni pogovor s Tino Mrak in Veroniko Macarol si lahko preberete v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava