Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Umrla smučarska legenda Rosi Mittermaier

Leta 1976 je na zimskih olimpijskih igrah v Innsbrucku osvojila dve zlati medalji in eno srebrno

5. jan. 2023 | 11:47
Dark Theme

V 73. letu starosti je na Bavarskem umrla nemška smučarska ikona Rosi Mittermaier. Kot je danes potrdila njena družina, je nekdanja smučarska šampionka in dvakratna olimpijska prvakinja umrla v sredo po dolgi bolezni.

Bavarka je leta 1976 postala zvezda olimpijskih iger in poskrbela za enega največjih slavij v nemški olimpijski zgodovini, ko je leta 1976 v Innsbrucku osvojila dve zlati medalji v smuku in slalomu ter eno srebrno v veleslalomu.

Mittermaier je morala velikokrat odgovarjati na novinarska vprašanja o igrah v Innsbrucku. Postala je znana kot »Gold-Rosi« oziroma zlata Rosi in je bila po olimpijskih igrah priljubljena kot nekakšna pop-zvezda.

»V hiši mojih staršev je bila cela soba polna pošte in paketov. Poštar nam je povedal, da je v enem mesecu prišlo 27.000 pisem, čisto se mu je zmešalo, ker je moral vso poplavo pripeljati do Winklmoosalma,« se je Mittermaier zlatih časov spominjala ob njenem 70. rojstnem dnevu.

Mittermaier si je v Garmischu ustvarila družino z možem, nekdanjim smučarskim asom Christianom Neureutherjem. Sin Felix Neureuther je pozneje postal najuspešnejši nemški smučar v zgodovini svetovnega pokala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava