Torek, 30 april 2024
Iskanje

Žan Kranjec kot Jure Franko

Žan Kranjec je osvojil srebrno kolajno na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem

13. feb. 2022 | 10:31
Dark Theme

Devetindvajsetletni slovenski alpski smučar je vrhunsko odpeljal finalno vožnjo na Ledeni progi, do svojega prvega odličja na največjih tekmovanjih pa se je zavihtel z osmega mesta po prvi vožnji. Kranjec je Sloveniji priboril šesto odličje v Pekingu. Kranjec je postal naslednik Jureta Franka, ki je srebro v veleslalomu, sploh prvo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih igrah, osvojil daljnega leta 1984 na igrah v Sarajevu.

Danes je bil od Kranjca boljši zgolj prvi favorit Švicar Marco Odermatt, ki je osvojil zlato, Kranjca pa prehitel za 19 stotink sekunde. Francoz Mathieu Faivre je osvojil bron, njegov zaostanek je znašal 1,34 sekunde.

Tudi na igrah v Sarajevu je bil od Franka boljši Švicar, takrat je slavil Max Julen, ki je Slovenca, takrat še pod jugoslovansko zastavo, prehitel za 23 stotink sekunde.

Kranjec je Sloveniji priboril jubilejno deseto olimpijsko kolajno v alpskem smučanju, osmo pod slovensko zastavo. Gre za tretjo moško olimpijsko kolajno v alpskem smučanju za Slovenijo. Pred 28 leti je v Lillehammerju olimpijski bron v slalomu osvojil Jure Košir.

Hkrati je to 23. kolajna za samostojno Slovenijo na zimskih izvedbah iger, 27. slovenska na ZOI, jubilejna 50. Slovenije po letu 1991 in 79. Slovenije na poletnih in zimskih igrah skupaj.

Avtorica najvišje slovenske uvrstitve na olimpijskih veleslalomih po letu 1991 je Tina Maze, ki je leta 2014 v Sočiju osvojila zlato. Štiri letapred tem je bila na OI v Vancouvru srebrna v bazični disciplini alpskega smučanja.

Pot do tretjega slovenskega veleslalomskega srebra ni bila lahka. Razmere na območju Yanqinga so bile težke. Snežilo je, prvič po enajstih letih natem sušno goratem območju severne Kitajske. Druga vožnja se je začela s 75-minutno zamudo, saj so, tudi s teptalnikom, morali na novo zgladiti progo in podlago sčistiti, da so prišli do osnove iz umetnega snega.

Po prvi vožnji je bil srebrni Kranjec osmi z zaostankom 78 stotink sekundeza novim olimpijskim prvakom. V finalu pa je uprizoril sanjsko vožnjo, s kar 1,41 sekunde je prevzel vodstvo, kar je bila daleč najboljša finalna vožnja. Vsi ostali, ki so bili še na startu, razen Odermatta, niso bili kos Kranjcu, ki mu je na podlagi prednosti s prve vožnjo uspelo na olimpijskem prestolu naslediti avstrijskega šampiona Marcela Hirscherja.

Od Kranjca je bil tako boljši zgolj 24-letni Švicar, glavni favorit, ki je pred Pekingom nanizal štiri veleslalomske zmage ter je vodilni tako vveleslalomskem kot v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Ob prihodu v cilj sem moral dvakrat pogledati, če sem res videl pravoštevilko prednosti," je bil novi olimpijski veleslalomski podprvak v prvi izjavi za TV Slovenija osupel nad prednostjo, s katero se je obarval čas vzeleno v cilju.

"Čeprav sem vedel, da sem zelo dobro opravil, o medalji še nisem upal razmišljati. Vsi okoli mene so govorili, da bo po vsej verjetnosti medalja. Malo sem računal na njo, a sem se hkrati tudi bal, da se ne bo razpletlo podobno kot v Pyeongchangu," je še dodal. Na OI pred štirimi leti je pristal tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu.

Na Kitajskem bo nastopil še na moškem slalomu in na paralelni mešaniekipni tekmi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava