Sobota, 25 september 2021
Iskanje

150 let pekarne Čok

Na Dunajski cesti praznujejo rekordni jubilej

14. sep. 2021 | 19:05
Dark Theme

25. aprila 1869 je Edvard Drašček iz Vrha nad Kanalom, vajenec za peka na Proseku, oddal tedanji krajevni upravi prošnjo za odprtje svoje trgovine na Dunajski cesti na Opčinah. Taksa za odprtje je zahtevala dva goldinarja, manjkala je še priprava industrijske licence; dve leti kasneje, leta 1871, je Edvard imel lastno pekarno. V openski pekarni Čok je tako brez premora že celih 150 let živahno tako za pultom kot pri peči. Kupci praznijo police s kruhom, v delavnici peki pripravljajo sladice. Tako je bilo tudi med našim obiskom.

»Po Edvardovi smrti je dejavnost nadaljevala žena Marija Berne in za njo hči Zora Drašček, poročena Čok,« sta nam povedala Jana Martelanc in Peter Štoka, življenjska sopotnika, ki skupaj upravljata pekarno. Prodajalna je vse od svoje ustanovitve ostala v rokah iste družine, vse kaže pa, da bi tako lahko bilo tudi v bodoče, saj je v pekarni že videti tudi predstavnico mlajše generacije.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19?

4. sep. 2021 | 6:00
Popolnoma soglašam
Delno soglašam
Delno nasprotujem
Popolnoma nasprotujem
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo