Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Trst na 2. mestu

24. sep. 2014 | 22:08
Dark Theme

O Trstu večkrat slišimo, da je staro mesto, zato so podatki, ki izhajajo iz raziskave največje svetovne spletne trgovine Amazon, navidezno presenetljivi: po številu prodanih e-knjig zaseda Trst drugo mesto v Italiji. Tržačani, visoki srednji starosti navkljub, veliko bolj kot v drugih mestih segajo po elektronskih knjigah ...in to veliko raje kot po papirnatih, saj je na lestvici “tradicionalnih” knjig naše mesto zasedlo šele deveto mesto. Poleg tega je Trst tisto mesto v Italiji, v katerem beremo največ znanstvene fantastike. Podatki se seveda nanašajo na uporabnike spletne strani Amazon.
Raziskava, ki jo je drugo leto zapored pripravil gigant Američana Jeffa Bezosa, je vzela v pretres oseminštirideset italijanskih mest z najmanj sto tisoč prebivalci in število kupljenih knjig na prebivalca med 1. junijem 2013 in 15. aprilom 2014. Iz te izhaja, da je Trst drugo mesto v Italiji po številu prodanih knjig: več knjig kupijo samo prebivalci Milana, manj pa v Trentu, Padovi, Firencah, Vidmu ... in drugih sorazmerno majhnih italijanskih mestih. Prestolnica je zasedla šele deveto mesto, preostala velika mesta pa so se odrezala veliko slabše (12. Turin, 38. Neapelj, 41. Palermo).
K odlični tržaški uvrstitvi so najbrž pripomogli številni tuji znanstveniki, ki se izpopolnjuje in delajo v tržaških znanstvenih institucijah; ti namreč v mestnih knjigarnah s težavo najdejo knjige v svojem maternem jeziku. Svoje so najbrž prispevali tudi Amazonove konkurenčne cene in zaprtje kar nekaj knjigarn. Kdo ve, če so med tistimi, ki so pripomogli k temu, da je Trst drugo mesto v Italiji po številu kupljenih knjig, tudi stranke nekdanje Tržaške knjigarne. Na Amazonu si je namreč mogoče nabaviti tudi nekatere slovenske knjige.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava