Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Domači »Woodstock« z rockovskimi virtuozi

21. jun. 2017 | 18:50
Dark Theme

Od metal glasbe, mimo jazza in rocka, vse do progresivnega rocka in celo baročnih ritmov - tak, obljubljajo, bo 14. Trieste Summer Rock Festival, ki bo poživel poletne večere Tržačanov in na splošno vseh ljubiteljev glasbe, ne glede na njihovo starost. Festival, ki ga prireja združenje Musica Libera s podporo Občine Trst in Fundacije CRTrieste, se bo začel 29. julija in nadaljeval 2., 3., 5. in 6. avgusta.
V vseh teh letih je festival v Trst (strokovna revija Jam je naše mesto celo proglasila za »prestolnico progresivnega rocka« ...) privabil nad 140 tisoč obiskovalcev. Letošnje glasbene protagoniste so včeraj predstavili na sedežu Fundacije CRTrieste. Glavna zvezda letošnjega programa je nedvomno ameriški bobnar Billy Cobham, ki prepleta latino, rockovske in jazzovske ritme; znan je postal s sodelovanjem z Milesom Davisom v poznih šestdesetih in sedemdesetih letih. V nedeljo, 6. avgusta, ga bo ob 21. uri na gradu sv. Justa spremljala zasedba v postavi Stanley Jordan (kitara) in Christian Galvez (bas kitara). Pred njim pa bo nastopil tržaški glasbenik Emanuele Graffiti organ trio.
Koncerte bo sicer v soboto, 29. julija, ob 19.30 na gradu sv. Justa uvedla tržaška, svetovno znana skupina Rhapsody of Fire, ki spaja metal-rock prvine s kinematografsko, klasično, baročno, srednjeveško in folk glasbo. Skupina praznuje letos 20-letnico nastopanja in pred kratkim se ji je pridružil pevec Giacomo Voli (pred nekaj leti je slavil v oddaji The Voice of Italy). Isti večer bo nastopil tudi italijanski hard rock bend Fist of Rage, katerih glasbeno izvajanje spominja na skupini Deep Purple in Rainbow.
2. avgusta bodo ob 21. uri v rimskem gledališču nastopili člani mlade tržaške zasedbe Pinkover, koncert bodo ponovili tudi dan pozneje - tokrat proti plačilu. Sobotni dogodek na gradu sv. Justa pa bo posvečen preminulemu mlademu glasbeniki Samueleju Orlandu. Na oder bo od 16. ure dalje stopilo 20 tržaških zasedb, s katerimi je mladenič sodeloval, ki bo ponudilo 8 ur enkratne glasbe.  Več informacij je na spletni strani www.musicalibera.it. (3400813203).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava