Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Naravoslovni olimpijci

11. nov. 2017 | 19:44
Dark Theme

Dijaki nekaterih slovenskih višjih srednjih šol iz Trsta so se tudi letos udeležili Naravoslovne olimpijade, ki jo je že petnajstič priredilo Vsedržavno združenje profesorjev naravoslovnih ved Anisn. V kategoriji bienija sta se namreč na deželnem tekmovanju Saša Cej z znanstvene smeri Liceja Franceta Prešerna in Sofia Bragagnolo s smeri okoljskih biotehnologij Izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana odrezala s 55 oz. 49 točkami, medtem ko je v kategoriji trienija dijakinja smeri okoljskih biotehnologiji zavoda Stefan na področju biologije prejela 40 točk. Na splošno pa so dijaki šol iz Furlanije Julijske krajine na Naravoslovni olimpijadi zelo uspešni, saj je med 53 nagrajenci iz Italije v teh 15 letih kar 9 iz FJK, kar je nadpovprečno, še posebej če pomislimo, da tekmovanje služi preverjanju odličnosti.
To je bilo slišati na nagrajevanju, ki je 11. novembra potekalo v Naravoslovno-didaktičnem centru v Bazovici, kjer so podelili priznanja 36 dijakom, ki so želi dober uspeh na deželnem tekmovanju v okviru letošnje olimpijade. Najprej so morali prestati zavodska tekmovanja, medtem ko je 29. marca potekalo deželno tekmovanje, od 12. do 14. maja pa vsedržavno tekmovanje v Senigalliji. Najboljši med najboljšimi so imeli nato priložnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, ki sta potekali od 23. do 30. julija v Coventryju v Veliki Britaniji za biologijo ter od 20. do 28. avgusta na Azurni obali v Franciji za vede o zemlji.
Na deželnem tekmovanju so morali dijaki bienija v 100 minutah odgovoriti na 30 vprašanj, dijaki trienija pa so imeli na voljo 80 minut in 40 vprašanj. V bieniju si lahko prejel največ 120 točk, a srednje točkovanje je znašalo 44,2 točke, kar je po besedah predstavnice deželne sekcije Anisn Elide Catalfamo v primerjavi z lanskim letom izboljšanje, slabše so se odrezali v trieniju, kjer si lahko prejel največ 160 točk, srednje točkovanje v biologiji pa je bilo 38 (lani 54,4), v vedah o zemlji pa 31,4 (lani 54,9). To ne pomeni, da so dijaki slabše pripravljeni, gre za to, da so imeli letos na voljo manj časa, nekatere teme so bile tudi prezahtevne za določeno stopnjo, je bilo slišati.
Najboljša dijaka v bieniju sta s 96 točkami bila Marcello Fonda s tržaškega znanstvenega liceja Galilei in Luca Contardo z znanstvenega liceja Manzini iz kraja San Daniele. V trijeniju ved o zemlji je največ točk - 66 - prejel Tommaso Samassa z zavoda Malignani iz Vidma, na področju biologije pa je bil s 86 točkami najboljši Alberto Clocchiatti z znanstvenega liceja Marinelli iz Vidma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava