Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Slovenstvo kot pozitivni patriotizem

20. feb. 2018 | 17:29
Dark Theme

Pri slovenskem človeku ne bi smel odmanjkati občutek za narodno pripadnost in zavest, ki bi jo morali začeti učiti v šoli, slovenstvo pa postaviti kot pozitivni patriotizem. To je sporočilo proslave dneva slovenske kulture, ki sta jo 19. februarja zvečer v Peterlinovi dvorani v Trstu priredila Slovenska prosveta in Društvo slovenskih izobražencev.
Slavnosnti govornik je bil tokrat šolnik Adrijan Pahor, ki ni skrival svojega kritičnega pogleda na današnje stanje, ki se po njegovem kaže npr. v zanemarjanju slovenstva in slovenskih simbolov ter narodne identitete. Za Pahorja pa je prvi pogoj imeti rad sebe ter se sprejemati z vsemi pozitivnimi in negativnimi platmi, saj to privede tudi do spoštovanja drugega kot enkratnega in neponovljivega.
Na Prešernovi proslavi DSI so nagradili tudi najboljše prispevke 46. literarnega natečaja Mladike. Za prozo je prva nagrada šla Darinki Kozinc, druga Romanu Rozini, tretja pa Tadeji Krečič Scholten, medtem ko je za poezijo komisija najbolje ocenila ciklus pesmi Marije Švajncer, druga nagrada je šla ciklusu Leva Detele, tretja pa ciklusu Dareta Gozdnikarja.
Priznanja 43. natečaja Mladi oder, ki jih podeljujeta Slovenska prosveta iz Trsta in Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice, pa so si prislužili osnovni šoli Frana Milčinskega s Katinare in Alojza Gradnika s Cola, društvo Marij Kogoj od Sv. Ivana, lutkarji iz Devina, gledališka skupina Slovenskega kulturnega kluba, mladinska gledališka skupina Tamara Petaros z Opčin, otroška mladinska skupina Radijskega odra in Mala gledališka šola Matejke Peterlin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava