Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Odbornik Lorenzo Giorgi zavrača očitke Confcommercia

12. apr. 2018 | 17:27
Dark Theme

»Ne želim polemizirati s trgovci, a ker se ne strinjam z izjavami predstavnikov stanovske organizacije Confcommercio, češ da prirejamo preveč sejmov, moram replicirati na te obtožbe. Ne drži podatek, da bomo letos v samem središču mesta priredili več kot 40 sejmov. Na programu je 12 prireditev v strogem centru in pester koledar prireditev v predmestju.« Tako je na nedavne očitke Confcommercia na novinarski konferenci odgovarjal občinski odbornik za trgovino Lorenzo Giorgi, ki je mimogrede izpostavil, da se je pripravljen pogajati s trgovci, čeprav mu ni jasno, kaj je tako slabega v sejemskih prireditvah.
Opozoril je, da morajo občinske uprave spoštovati državni zakon iz leta 1998, po katerem imajo pravico do trgovinske dejavnosti tudi potujoči trgovci, ki se udeležujejo različnih sejmov. »V kolikor je vložena prošnja za sejemsko prireditev nesporna, potem občine morajo izdati dovoljenje za uporabo javnih površin. Mi zato že v naprej pripravljamo koledar prireditev, pri izboru primernih kandidatov pa smo strogi. Velik del prošenj, ki jih prejme naša služba, tudi zavrnemo,« je svoje stališče z zakonskimi določbami upravičeval Giorgi.
Na vprašanje, kako si razlaga dejstvo, da v Trstu še nikoli nismo bili priča tolikšnemu številu sejmov kot za časa tretje Dipiazzove uprave, zakon o sejemski dejavnosti na prostem pa obstaja že dobrih 20 let, Giorgi ni znal odgovoriti. »Dejstvo je, da sejmi v mesto pritegnejo veliko število obiskovalcev. Če trgovci tega ne znajo izkoristiti in svoje izložbe narediti bolj privlačne, to ni moj problem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava