Torek, 09 april 2024
Iskanje

»Bodimo antifašisti v vsakdanjih dejanjih«

6. sep. 2018 | 16:51
Dark Theme

Teden pred osrednjo slovesnostjo v spomin na žrtve prvega tržaškega procesa, se po zaslugi hvalevrednega dela Odbora za proslavo bazoviških junakov pri NŠK vse bolj uveljavlja kot čas za vsestranski razmislek o temnih straneh naše zgodovine in hkrati o sedanjosti, o sporočilu, ki nam ga tisti dogodki posredujejo. V to je prepričan tržaški zgodovinar Štefan Čok, ki je danes dopoldne pri spomeniku bazoviškim junakom na pokopališču pri Sv. Ani spregovoril ob 88. obletnici smrti antifašistov Alojza Valenčiča, Zvonimirja Miloša, Frana Marušiča in Ferda Bidovca na bazovski gmajni.
Ob spomeniku je ob častni straži tabornikov Rodu modrega vala in skavtov SZSO zadonela pesem Ženskega pevskega zbora Ivan Grbec iz Škednja pod vodstvom Silvane Dobrila. Pred polaganjem vencev je predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov pri NŠK Milan Pahor spomnil, da so se mladi fantje odločili za neizprosen boj proti fašizmu, saj je bil slovenski narod obsojen na smrt. »Borili so se za pravico, za svobodo, za slovenski jezik, za svoj narod. Stopili so v ilegalo, se tri leta borili nato pa padli v roke fašistični policiji, ki jih je predala posebnemu sodišču, ki se je v Trst preselilo od 1. do 5. septembra 1930, da bi kaznovalo uporne mladince.« 6. septembra so bili ustreljeni pri Bazovici in nato skrivoma pokopani pri Sv. Ani.

Čok se je v svojem govoru zaustavil ob skorajšnjih stoletnicah požiga Narodnega doma in rapalske pogodbe ter na globoko preobrazbo italijanske družbe, v kateri so se znašli tudi Slovenci in Hrvatje ob severnem Jadranu. Ko je Italija izstopila iz vojne je imela še lastnosti liberalne države in slovenskemu prebivalstvu so bile zajamčene pravice, je opozoril govornik. Glas skrajnih italijanskih nacionalističnih krogov pa je postajal vse glasnejši, pojav fašizma pa je razmere še dodatno poslabšal, saj je skušal izbrisati katerokoli sled slovenstva ...
Spominski dan bo tako kot je že tradicija ob 6.43 na bazovski gmajni uvedel recital mladih gledališčnikov kluba Tigr.

Več v jutrišnji tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava