Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Ko vinogradništvo zaživi s trudom, upanjem in srcem

7. sep. 2018 | 17:07
Dark Theme

Res se včasih ne uspeš načuditi, kako skrito moč imajo domači kraji, da te vedno znova presenetijo. Ko sem se v četrtek peljala proti breškim vinogradom pod Borštom, je dih dobesedno zastal. Pravi zaklad naše kulturne dediščine skriva mnoge dragocenosti, med katerimi je nedvomno tudi s prizadevnostjo prežeta zgodba Tanie Stefani in Mitja Zaharja.
Vinogradništvo in oljkarstvo sta od nekdaj nepogrešljivi sestavini borštanske družine, saj se je z njima ukvarjalo več generacij. Njihova osmica že dolgo privablja številne obiskovalce.
Največ imajo malvazije, nekaj manj vitovske, pripravljajo pa tudi beli cuvée. Ob belih sortah pridelujejo še refošk ter cuvée refoška in merlota in penino. Začetni »družinski« hektar vinogradov in oljk so postopoma z nakupom in najemom drugih zemljišč razširili na trenutne tri hektarje.

Trgatev predstavlja kar lep zalogaj dela in truda, ki pa se prepleta z zadoščenjem in sproščenim vzdušjem. Na vinogradu pod Borštom je tako v četrtek zjutraj skupina desetih nadebudnih vaščanov kot prijateljev iz bližnjih vasi Občine Dolina že nabrala zavidljivo količino grozdov vitovske.

Več v današnji (sobotni) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava