Četrtek, 21 februar 2019
Iskanje

Conte: Italija ne more sprejemati vsevprek

14. sep. 2018 | 18:39
Dark Theme

Predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte nasprotuje sprejemanju migrantov vsevprek. To je Conte dejal med nagovorom na današnjem (14. septembra) 51. vsedržavnem srečanju združenja krščanskih delavcev Acli na Pomorski postaji v Trstu, ki je posvečeno temi Poživiti mesto s posebnim ozirom na periferije, problematiko dela in pomen političnega udejstvovanja. Conte, katerega je na začetku pozdravil predsednik Acli Roberto Rossini, je v svojem nagovoru med drugim izrazil mnenje, da v Italiji politični mehanizmi delujejo, živahnost politične razprave pa je konkretno znamenje ravni, ki jo je dosegla italijanska demokracija. Premier verjame v koristnost instrumentov neposredne demokracije, saj predstavljajo kisik, hkrati ne verjame, da je s tem treba izločiti parlamentarno demokracijo. Populizem in suverenizem zanj nista nujno negativna pojma, saj predstavljata reakcijo na razkorak med političnimi elitami in ljudstvom ter na to, da je globalizacija, ki so jo podpirale politične elite, povzročila neenakosti. Conte tudi ne verjame več v nasprotje med desnico in levico, danes je kriterij ocenjevanja političnih načrtov stopnja priznavanja temeljnih pravic. Na področju priseljevanja pa Italija ne more sprejemati vsevprek, kdor pride v državo mora imeti možnost integracije, drugače ni rešitve. Potrebna je celovita politika upravljanja migracijskih tokov, kar predlaga Italija Evropi, kjer mora tudi oblikovati predloge, ki naj bodo v večji meri odgovarjali njenim interesom.
Glede sredstev za periferije je predsednik vlade ponovno poudaril, da bo vlada skušala denar, ki je izpadel z večnamenskim odlokom, znova vključiti v prihodnjih letih, pri čemer bo skušala oceniti projekte, ki naj bodo imeli velik vpliv na ozemlje, da se prepreči odhod mladih. Med predlogi, ki jih je izneslo združenje Acli (krepitev poklicnega izobraževanja ter ukrepi na pokojninskem in davčnem področju), je Conte posebej izpostavil poklicno izobraževanje in zaposlovanje z napovedjo ukrepov za krepitev centrov za zaposlovanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo