Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Anketa: Dipiazza vodi, Russo ni brez možnosti, Laterza tretji

Novo predvolilno anketo je objavil spletni medij TriestePrima; med listami prva Demokratska stranka, drugi Bratje Italije

Trst |
6. sep. 2021 | 16:30
Dark Theme

Roberto Dipiazza prepričljivo vodi, a je trenutno pod mejo 50 odstotkov, ki bi mu prinesla zmago v prvem krogu. Francesco Russo za njim zaostaja za približno deset pik, v drugem krogu pa naj bi se razlika stanjšala na tri odstotke. Tretji je najmlajši županski kandidat, 28-letni vodja gibanja Zdaj Trst Riccardo Laterza, četrtina volivcev pa je še neodločenih.

Tako kaže nova predvolilna anketa v zvezi s tržaškimi volitvami, ki jo je objavil spletni medij TriestePrima. Ta je raziskavo naročil družbi BiDiMedia, ki v tem obdobju opravlja podobne predvolilne ankete po Italiji. Anketo so izvedli med 30. avgustom in 2. septembrom, vzorec je znašal slabih 2000 občanov.

Podatki kažejo, da naj bi Dipiazza trenutno lahko računal na 46,1 % podpore, Russo sledi s 35,8 %. Na tretjem mestu se je pojavil Laterza s 7,7 %, medtem ko kandidatko Gibanja 5 zvezd Alessandro Richetti (4 %) verjetno ovira negativen trend zvezdnatega gibanja na državni ravni. Za njo nihče ne dosega dvoodstotne podpore: Franco Bandelli (Futura) ima 1,9 %, Tiziana Cimolino (Levica in Zeleni) 1,4 %, Giorgio Marchesich (STO) 1,2 %, Alron Stok (Podemo) pa 1,1 %. Lestvica se zaključuje z Auroro Marconi (Zeleni Trst) in Ugom Rossijem (3V), oba sta pri 0,4 %.

V drugem krogu pa naj bi bil dvoboj med Dipiazzo in Russom kar tesen, prvi naj bi imel triodstotno prednost (51,5 proti 48,5 %). Ker je 24 % volivcev še neodločenih, napovedana volilna udeležba v prvem krogu pa naj bi bila le med 50 in 55 %, pa je slika še zelo spremenljiva.

Med posameznimi listami vodi Demokratska stranka (18,3 %), sledijo Bratje Italije (16 %), Lista Russo (13,7), Liga (12,9), Lista Dipiazza (12,7), Zdaj Trst (7,2), G5Z (4,2), Naprej Italija (le 3 %), lista 21-26 (v njej je tudi Slovenska skupnost) pa je rahlo pod dvema odstotkoma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava