Ponedeljek, 22 julij 2024
Iskanje

Boksarski trener obsojen, ker ni ukrepal proti nacističnim tetovažam

Športno razsodišče italijanskega olimpijskega komiteja je sprejelo dokončno odločitev o Denisu Conteju, trenerju boksarja Micheleja Broilija in nedavnemu kandidatu Bratov Italije na občinskih volitvah v Trstu

Trst |
14. nov. 2022 | 17:38
Dark Theme

Tržaški boksarski trener Denis Conte je bil na zadnji stopnji sojenja športnega razsodišča italijanskega olimpijskega komiteja (CONI) spoznan za krivega, ker svojemu boksarju Micheleju Broiliju ni preprečil, da bi na dvoboju za državni naslov v superlahki kategoriji nastopil z neonacističnimi tetovažami. Do dvoboja, ki je dvignil veliko prahu in je tako Broilija kot Conteja stal diskvalifikacijo (za 515 oz. 140 dni), je prišlo 18. septembra lani.

Denis Conte je bil do konca leta 2018 deželni koordinator neofašistične stranke Forza Nuova, lani (ravno ob izbruhu polemike o tetovažah) pa je na občinskih volitvah v Trstu kandidiral na listi Bratov Italije. Zbral je 140 osebnih preferenc, kar ni zadostovalo za izvolitev.

Tržaški boksarski trener Denis Conte
Tržaški boksarski trener Denis Conte

18. septembra lani se je (po zaslugi medijev) vnela huda polemika, potem ko je tržaški boksar društva Ardita Michele Broili v domači športni palači na Čarboli v dvoboju za državni naslov v superlahki kategoriji nastopil prekrit z vrsto tetovaž, ki nedvoumno povzdigujejo nacistično ideologijo: od črk SS in številke 88 (simbol za pozdrav Hitlerju) do namiga na skupino obritoglavcev Veneto Fronte Skinheads. Njegov nasprotnik Hassan Nourdine, Italijan maroških korenin, se je po zmagi dvojno veselil, saj je bil nad omenjenimi simboli zgrožen. Obritoglavec Broili je sicer v preteklosti že nekajkrat nastopil z istimi tetovažami, boksarska zveza pa takrat ni ukrepala.

Športno razsodišče je po poročanju turinske Stampe nazadnje dokončno potrdilo Contejevo obsodbo ob ugotovitvi, da molk in ravnodušnost pred apologijo nacizma nista dovolj. Conte bi bil moral narediti vse, da boksar ne bi nastopil pred občinstvom z neonacističnimi simboli na telesu, če pri tem ne bi bil uspešen, pa bi se moral odreči svoji vlogi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava