Četrtek, 18 avgust 2022
Iskanje

Danes film Spari nel silenzio

V gledališču Miela bodo ob 18. uri predvajali italijansko izvedbo filma Marka Sosiča

Trst |
3. maj. 2022 | 13:06
Dark Theme

Danes, 3. maja, ob 18. uri, bodo v gledališču Miela v Trstu, na pobudo Slovenskih programov RAI FJK, pokrajinskega združenja VZPI-ANPI in samega gledališča, predvajali film Marka Sosiča Strel v tišino v italijanski izvedbi (Spari nel silenzio). Gre za dokumentarni film o openskem strelišču, kjer so med letoma 1941 in 1944 fašistični in nacistični krvniki umorili več kot sto ljudi.

Prostor, kjer so 15. decembra 1941 ustrelili obsojence na drugem tržaškem procesu pred Posebnim fašističnim sodiščem Viktorja Bobka, Ivana Ivančiča, Simona Kosa, Pinka Tomažiča in Ivana Vadnala, kjer so 3. aprila 1944 umorili 71 talcev in nato še druge rodoljube in antifašiste, še vedno ni bil v celoti urejen v Spominski park miru, kot že desetletja zahtevajo demokratično in antifašistično prebivalstvo in njegove organizacije. To pomanjkanje etičnega čuta določenih italijanskih političnih krogov, ki so od nekdaj zavlačevali in še vedno zavlačujejo spodobno ureditev spominskega parka, je spodbudilo Marka Sosiča, da se je lotil filmskega zapisa v okviru produkcije Slovenskih programov RAI. Tako je z izredno občutljivostjo in umetniškim pristopom posnel različna pričevanja politikov, vaščanov, zgodovinarjev in tistih, ki si vsa ta leta prizadevajo za ovrednotenje tega prostora smrti, kjer še vedno odmevajo streli.

Žal mu je prerana smrt preprečila, da bi dokončal svoje delo. To zahtevno nalogo je zato prevzela urednica na deželnem sedežu RAI Marija Brecelj, ki je s pomočjo snemalca in montažerja Alexa Puriča skušala ostati čim bolj zvesta osnovni zamisli Marka Sosiča.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava