Torek, 02 junij 2020
Iskanje

Hrvaška obsoja postavitev kipa D’Annunziu

Ministrstvo za zunanje zadeve poslalo protestno noto italijanskemu veleposlaniku

Trst |
12. sep. 2019 | 14:18
Dark Theme

»Hrvaška republika najostreje obsoja odločitev mesta Trst o postavitvi spomenika Gabrieleju D’Annunziu ravno na dan stoletnice zasedbe Reke, ki se je zgodila 12. septembra 1919,« je brati v sporočilu za javnost hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve.

»Kljub temu, da gre za odločitev lokalnih, ne pa državnih oblasti, takšno ravnanje ne le ruši prijateljske in dobrososedske odnose med državama, temveč tudi priznava ideologijo in dejanja, ki so v globokem nasprotju z evropskimi vrednotami. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške je svoje nezadovoljstvo in zaskrbljenost po diplomatskih poteh danes preneslo italijanski strani in poslalo protestno noto italijanskemu veleposlaniku,« so še zapisali.

Na postavitev kipa se je s tvitom odzvala tudi hrvaška predsednica republike Kolinda Grabar Kitarović. Zapisala je: »Reka je bila in ostaja ponosni del hrvaške domovine, zato je postavitev spomenika v Trstu, ki izpostavlja iredentizem in okupacijo, nesprejemljiva.« V drugem tvitu je nadaljevala: »Hrvaško-italijansko sodelovanje danes temelji na vrednotah, ki so v popolnem nasprotju z vsem, kar je počel ta, ki mu postavljajo škandalozni spomenik razdora.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo