Četrtek, 20 junij 2024
Iskanje

Kako se je pred truplom v Kobjeglavi znašel listič

Zagovornica obtoženega Adriana Petelina trdi, da je bil kos papirja z njegovimi podatki podtaknjen

Koper |
25. okt. 2023 | 8:09
Dark Theme

Z branjem listin in ogledom fotografij trupla umorjenega ter številnih fotografij s prizorišča zločina se je na Okrožnem sodišču v Kopru nadaljevalo sojenje Adrianu Petelinu, šestdesetletniku iz Devina, ki je obtožen, da je med 1. in 2. aprilom lani v njegovi hiši v Kobjeglavi pri Komnu na grozovit način umoril 57-letnega Darja Grmeka. Tega so mrtvega našli na tleh ob kavču v dnevni sobi. Obdolženec odgovornost zanika.

Lansko dogajanje je s prebiranjem listin obnovila tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac. Po ugotovitvah Nacionalnega forenzičnega laboratorija v Ljubljani, kjer je potekal ogled trupla, je bilo na slednjem, poleg vreznin, približno 23 vbodnih ran, nekatere so bile dvojne, kajti morilec je poleg manjšega noža uporabil tudi vrtne škarje. Predsednik sodnega senata Matevž Gros, prisedniki, tožilka, obdolženec (ta se na videno ni odzval), njegova zagovornica Monika Mavsar in ostali v sodni dvorani so si poleg podrobnih fotografij trupla, posnetih v ljubljanskem laboratoriju, ogledali še več sto fotografij, ki so jih preiskovalci posneli med tridnevnim ogledom kraja zločina. Grmekova hiša, v katero so pogosto zahajali kupci tudi z italijanske strani meje, je bila v neredu, v njej pa so koprski kriminalisti na različnih koncih našli raznovrstne prepovedane droge: konopljo, heroin in kokain. Našli so jih v PVC vrečkah, brizgalkah, lončkih, vedrih, ob mačjem pesku, v sosednjem objektu so bili rastlinski delci tudi v sodih.

Ob samem truplu sta bila - poleg obilice krvi - ročaj noža z zlomljenim rezilom in vžigalnik, na katerih so pozneje našli biološke sledi Adriana Petelina. Blizu so se nahajale tudi škarje, drug vžigalnik (na njih njegovega DNK niso zaznali), v zadnjem žepu pokojnikovih kavbojk pa 440 evrov v bankovcih po 20 evrov. Na tleh pred truplom je ležal tudi nepoškodovan listič, na katerem so bili navedeni podatki Adriana Petelina: ime, priimek, njegov naslov v Devinu in številka bančnega računa. Pri tem detajlu se je zaustavila njegova odvetnica Monika Mavsar. Spomnila je, da se Petelinu očita umor iz koristoljubja, ker naj bi bil Grmeku dolžan večjo vsoto denarja (sam sicer trdi, da je dolg pred tem poravnal). »Ni logično, da bi obdolženec šel k pokojniku, računal na to, kar se bo zgodilo, na tleh pa pustil svoje podatke. Kakor tudi ni logično, da bi na kraju pustil nož s svojimi sledmi. Vse kaže na to, da mu je bilo kaznivo dejanje podtaknjeno,« je dejala zagovornica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava