Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

Morje in vitovsko tokrat zaznamujejo vinogradnice (foto)

Na Devinskem gradu že trinajstič priljubljena manifestacija

Devin |
22. jun. 2019 | 12:18
Dark Theme

Na dvorišču in v parku Devinskega gradu se je včeraj, 21. junija, popoldne svečano pričela 13. izvedba dogodka Morje in vitovska, ki je tudi letos privabil veliko obiskovalcev. Slednji so do poznih večernih ur okušali avtohtono belo vinsko sorto, ki jo letos ponuja 39 vinogradnikov. Okusne gastronomske kreacije ja na prireditvi, ki jo organizira Društvo vinogradnikov s Krasa, pripravljalo podobno število gostincev in drugih kulinaričnih mojstrov. Tudi današnji spored festivala predvideva za obiskovalce vodene degustacije.

Okroglo mizo, na kateri strokovnjaki navadno obravnavajo razne aspekte vinarstva, so organizatorji tokrat posvetili vinogradnicam. Na srečanju, ki ga je vodila Aurora Endrici, smo izvedeli, da se zanimanje za vitovsko iz leta v leto povečuje. Endricijeva že vrsto let zahaja na Kras, kjer je spoznala »kolikšen je pomen žensk v vinogradniških družinah in na turističnih kmetijah.« Vinogradništvo predstavlja tradicionalno panogo, v kateri si ženske iz leta v leto utirajo večjo vlogo. Pričevanja vinogradnic so bila zelo zanimiva, ker so osvetlila kompleksnost odnosov, izkušenj, pogledov in vizij žensk v tem sektorju.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo