Četrtek, 30 junij 2022
Iskanje

Na jutrišnjem kongresu bodo izvolili novega predsednika

Kandidata Ksenija Dobrila in Igor Kocijančič sta že predstavila programa

Trst |
8. mar. 2019 | 10:59
Dark Theme

Jutri bodo na celodnevnem kongresu Slovenske kulturne gospodarske zveze (SKGZ) v Kulturnem domu v Trstu izvolili novega predsednika ene od dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji. Po številu članic je tudi največja.

Edina kandidata Ksenija Dobrila in Igor Kocijančič sta svoja programa že predstavila na zaprtih srečanjih v Čedadu, v Gorici in v Trstu, zato sta se dogovorila, da jutri ne bosta dolgovezila. 240 delegatov bosta v popoldanskem delu kongresa nagovorila v največ petih minutah. 60 delegatov prihaja iz vrst večjih članic SKGZ, 80 so jih izbrali na zboru individualnih članov, 100 delegatov pa so imenovali trije kongresi za Videmsko, Goriško in Tržaško.

Jutrišnji kongres se bo sicer začel s podelitvijo priznanj, poslovilnim govorom Rudija Pavšiča in predvidoma kar številnimi pozdravi gostov. Najvišji gost iz Slovenije naj bi bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, prišla pa naj bi tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan ter sodelavec Boruta Pahorja in nekdanji minister Boštjan Žekš. Kongresa se bosta udeležila vsaj dva člana italijanskega parlamenta, ob senatorki Tatjani Rojc tudi poslanec Renzo Tondo, in predstavniki drugih manjšinskih organizacij. Deželno vlado bo zastopal Pierpaolo Roberti, ki je pristojen za lokalno samoupravo in manjšine.

V današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku intervju s Ksenijo Dobrila in Igorjem Kocjančičem

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava