Torek, 15 junij 2021
Iskanje

Najboljša zaščita je zanje Marija

S tržaškim občinskim svetnikom Salvatorejem Porrom o maši v Ricmanjih, kjer tako kot ostali ni nosil zaščitne maske

Trst |
17. abr. 2021 | 7:33
Dark Theme

Salvatore Porro, tržaški občinski svetnik desne stranke Bratje Italije, je zelo pobožen politik, v mestnem svetu zastopa klerikalna stališča, redno roma v Međugorje, v Marijinem svetišču na Vejni je kot doma. S skupino znancev pa zahaja tudi k maši v Ricmanje, kjer je bil navzoč tudi preteklo nedeljo, ko je Primorski dnevnik tam zabeležil celo vrsto kršitev priporočil proti širjenju koronavirusa. Zaščitnih mask skoraj ni bilo na spregled, medosebne razdalje niso upoštevali, hostije so namesto v roke šle naravnost v usta.

Zakaj pa med mašo skoraj nihče ni nosil zaščitne maske, niti duhovnik Mattia Galej?

Obstajajo razsodbe upravnega sodišča, ki pravijo, da so maske lahko škodljive. Mame so se pritožile, ker je njihove otroke bolela glava ...

Zaradi maske?

Da.

Ampak, oprostite, tržaška škofija jasno poziva vse udeležence obredov, naj nosijo masko na obrazu. Koronavirus je namreč precej bolj škodljiv od maske.

Seveda, seveda. O tem bi lahko dolgo govorila. Obstaja konkordat med Svetim sedežem in italijansko vlado, ki so ga dopolnili za časa Craxija. Vladni ukrepi pa posegajo v konkordat. Država ne more določiti, da se pogreba lahko udeleži le 15 ljudi ter da mora biti maša krajša! Ne more! Oprostite, če se zdaj tu jezim.

Ampak tudi cerkve stojijo na italijanskem ozemlju, svet se spopada s pandemijo ...

Se strinjam. Država lahko daje Cerkvi nasvete, a ne sme odločati zanjo. Naj predlaga, naj pa ne vsiljuje. Odstraniti vodo iz kropilnic ali deliti hostijo, Kristusovo telo, s pincetami – to so zame žalitve!

Verjemite, mi sprejemamo vse potrebne preventivne ukrepe.

Se mi ne zdi, oprostite, saj nihče ni nosil maske pri maši. O kakšnih preventivnih ukrepih govorimo?

Pa saj smo v hiši Gospodovi!

In virus vanjo nima vstopa?

Mi se v hiši Gospodovi počutimo varne, ko klečimo in prejmemo hostijo v usta. Molili pa smo, da bi Marija posredovala in nas rešila tega covida.

Intervju v celoti preberite v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali soglašate s tistimi, ki trdijo, da bi morali imeti cepljeni proti covidu-19 vrsto ugodnosti, kot so, denimo, brezpogojna druženja, potovanja brez obveznega brisa, odprava zaščitnih mask?

7. jun. 2021 | 17:04
Da
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo