Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Narodni dom pri Sv. Ivanu v novi preobleki

Predstavili dokončni načrt za prenovo razpadajoče stavbe na Vrdelski cesti

Trst |
19. dec. 2018 | 16:33
Dark Theme

»Narodni dom pri Sv. Ivanu je prispodoba dirke na etape, ki pa ni trajala le mesec dni, pač pa deset in več let. Danes smo pred zadnjo, najpomembnejšo etapo - pred nami vidimo končno cilj, kar je za nas velika pridobitev in zadoščenje seveda.« Livio Semolič, ki je za krovni organizaciji SKGZ in SSO sledil načrtu obnove Narodnega doma, se je v prostorih deželnega odborništva za finance na dopoldanski predstavitvi dokončnega načrta za prenovo razpadajoče stavbe na Vrdelski cesti spomnil pokojnega deželnega svetnika Mirka Špacapana, ki je leta 2007 prvi sprožil postopek, pri katerem sta sodelovala tudi odvetnik Peter Močnik in arhitekt Mitja Race. Od takrat se je zvrstilo več deželnih institucionalnih sogovornikov in čisto vsak od njih je nekaj dodal k temu pisanemu mozaiku, je povedal. Illy je prvi v deželni finančni zakon za obnovo stavbe dodal 1,5 milijona evrov, po zaslugi prejšnjega odbornika za finance Francesca Peronija pa se je ta znesek dvignil na 3,5 milijonov, kar je bilo ključno za začetek.

V obnovljenem Narodnem domu bodo domovali Slovenski raziskovalni inštitut in Narodna in študijska knjižnica oz. njen Odsek za zgodovino. Vrata novih prostorov bodo seveda na stežaj odprta šolski mladini, se pravi dijakom nižjih in višjih srednjih šol, ki domujejo na tem mestnem koncu. Ob šoli pa bo Narodni dom kot center zadihal tudi v sozvočju s športnim središčem, ki ga predstavlja tamkajšnji Stadion 1. maj.

V prvi polovici prihodnjega leta bo Dežela objavila javni razpis, dela naj bi se po napovedih začela konec leta 2019 oz. na začetku leta 2020 in se zaključila v roku 18 mesecev, se pravi leta 2022.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava