Nedelja, 21 julij 2024
Iskanje

»Nasledniku nočem pustiti nobene nedorečenosti«

Župan Sandy Klun se po dveh mandatih poslavlja z Občine Dolina

Dolina |
9. maj. 2024 | 8:25
Dark Theme

Slovo z velikim pokom, bi rekli Italijani. Mesec pred zaključkom drugega mandata je dolinski župan Sandy Klun v torek iz Rima prejel klic, da je sodnica Višjega sodišča sprejela poravnavo sodnega spora med Občino Dolina in Srenjo Dolina zaradi lastništva dveh hektarjev zemljišč nad Dolino in na pobočju Dolge Krone. »Uradno je torej končno rešena ureditev lastništva parcel, ki bodo v zemljiško knjigo vpisane kot srenjske. Samo še na dokončno sodniško sodbo bo treba počakati,« je bil včeraj vidno zadovoljen Klun. Po desetih letih se kot župan umika s položaja, ne pa s politične scene, kot nam je povedal na pogovoru.

Kakšno občino puščate svojemu nasledniku?

Mislim, da je občina kar na dobrem. Več javnih investicij je v teku, vse so finančno krite, za številne druge pa je načrt že nared, samo izvesti jih bo moralo novo občinsko vodstvo.

Pravkar sem bil v Ricmanjih, kjer dela na prometnici skozi vas potekajo, ne brez težav seveda, saj kakor delavci nekaj odkopljejo, se pojavijo preglavice, v glavnem cevi, ki naj jih tam ne bi smelo biti. Občina je projektu nazadnje dodala 200 tisoč evrov in do konca leta bo stvar upam pod streho. Gradbišče je tačas odprto tudi na Gornjem koncu v Boljuncu, kjer je z rebra pred leti zgrmela skala, pa tudi na začetku Poti prijateljstva v Dolini Glinščice se dela nadaljujejo, sicer ne brez presenečenj.

Proračun bomo odobrili čez teden dni na zadnjem zasedanju občinskega sveta, denarja pa bo dovolj tudi za nove investicije, kamor sodijo nedvomno vzdrževalna dela v kulturnem domu pri Domju ali ureditev varnostnih predpisov in osvetljave v dolinskem športnem centru.

Nasledniku nočem pustiti nobene nedorečenosti, sam pa bo moral bdeti nad marsičem – prenos tovarne Wärtsilä, ureditev tovornega prometa pri FreeEste, odnosi s Coselag.

Kaj pa kadrovska podhranjenost, glede na številne odhode na boljše, deželne položaje?

V primerjavi s sosednjimi občinami, imamo mi več ali manj krita vsa delovna mesta. Še jeseni smo z razpisom zaposlili tri osebe za določen čas. Premiki so žal neizbežni, saj je kariera v malih ustanovah, kakršna je občina, omejena. Kogar smo izgubili smo v glavnem nadoknadili, sicer za določen čas, tako da bo v prihodnje potreben še kak razpis za njihovo potrditev.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava