Ponedeljek, 03 oktober 2022
Iskanje

O varnosti na cestah, grafitih in nasilju v novi publikaciji

Lokalni policisti ozaveščajo mlade v šolah

Trst |
28. apr. 2022 | 10:48
Dark Theme

Nihče nima rad »spoilerjev«, to je informacij, s katerimi predčasno izvemo, kako se konča film. Lokalni policisti pa so prepričani, da vsako dejanje nosi posledice in da nam v primeru slabega ravnanja lahko brez težav povedo, kako se bo nadaljevalo naše življenje. Prav zato so novi publikaciji, ki so jo predstavili včeraj v tržaški občinski palači, dali naslov Vuoi spoilerare la tua vita? Pensaci! In che modo i ragazzi potrebbero trovarsi nei guai?. Pri njej so sodelovali Automobile club Trieste in Gruppo buone pratiche contro la pedofilia, ki se ukvarja z bojem proti pedofiliji. V brošuri je zbrano gradivo, s katerim hodijo redarji predavat na višje srednje šole, kjer mlade učijo o varnosti v prometu, vedno bolj pa tudi o medvrstniškem in spletnem nasilju.

Projekt je finančno podprla tudi Dežela FJK. Po institucionalnih pozdravih občinskih odbornikov Maurizia De Blasia in Carla Grillija je deželni odbornik za varnost Pierpaolo Roberti dejal, da je po statističnih podatkih deželno ozemlje varno, a da se lahko na tem področju vedno naredi še več.

Namestnik vodje lokalne policije Paolo Jerman je razložil, da želijo s publikacijo ozavestiti tako mlade kot njihove starše o posledicah, ki jih ima njihovo ravnanje: vožnja pod vplivom prepovedanih substanc, risanje grafitov, medvrstniško nasilje ...

Maura Lenhardt iz tržaškega Automobile club je naštela nekaj podatkov, ki so jih zbrali v publikaciji. Kar 90 odstotkov prometnih nesreč povzroči človek, za velik del njih pa je kriva nepozornost. »Za volanom moramo biti odgovorni, tako zase, kot za druge udeležence prometa,« je bila jasna Lenhardt.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava