Nedelja, 31 maj 2020
Iskanje

Ob stoletnici zasedbe Reke D'Annunzio v tržaški ribarnici

Z razstavo si želijo defašizacije lika italijanskega »vateja« in vojnega entuziasta

Trst |
12. jul. 2019 | 19:04
Dark Theme

Kjer so včasih stali kamniti ribarniški pulti, se danes blešči šest med seboj povezanih soban, oblečenih v jeklo. Konstrukcija v nekdanji tržaški ribarnici, v kateri je na ogled razstava Disobbedisco. La rivoluzione di D'Annunzio a Fiume 1919-1920 (Ne ubogam. D'Annunzieva revolucija na Reki), je navzven podobna nekakšnemu hibridu med podmornico in zrakoplovom, notranjost, kjer so razstavljeni eksponati, pa je temna, topla, elegantna. Z neobičajno, a posrečeno postavitvijo, pod katero se je podpisal umetnik Cesare Inzerillo, so pri podjetju Contemplazioni, ki mu je tržaška občina zaupala produkcijo razstave, želeli prikazati dvojnost D'Annunzieve osebnosti. Ob vojaški, »heroični« plati - tako kustos razstave Giordano Bruno Guerri -, še tisto poetično.

Razstavo v grobem tvori pet tematskih sklopov. Obiskovalec bo ob vstopu v prvo sobano najprej ugledal avtomobil znamke Fiat T4, na katerem se je D'Annunzio 12. septembra 1919 iz Ronk zapeljal proti Reki, da bi jo zasedel; sledila mu je kolona legionarjev. Prvi del razstave je posvečen obmejni identiteti, sledijo sklopi o iredentizmu in »junaških podvigih«, umetniški revoluciji, družbeni revoluciji, nazadnje pa še o emancipaciji mladih, predvsem žensk.

Razstava bo v nekdanji ribarnici na tržaškem nabrežju na ogled do 3. novembra. Z izjemo ponedeljkov bo odprta vsak dan med 10. in 20. uro. Za vstopnino bo treba odšteti 6 evrov.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo