Nedelja, 03 december 2023
Iskanje

Plinska postaja ne bo presekala Kantejevih vinogradov v Praprotu

Jusarji dosegli dogovor z Deželo FJK in družbo Snam: objekt bodo namestili sto metrov stran

24. maj. 2022 | 19:29
Dark Theme

Nova zaporna postaja družbe Snam le ne bo presekala vinogradov Edija Kanteja na Rujah v Praprotu. Namestili jo bodo približno 70 - 100 metrov stran od tistega, kar so začetno načrtovali, v smeri zgoniške občine, kjer bo veliko manj v napoto. Gre sicer še vedno za Kantejevo zemljišče, vendar bo tam objekt ustvarjal manj težav, ker bo ob robu trt in ne več sredi njih. Po dolgih in kar razgretih prigovarjanjih so uspeli jusarji Agrarne skupnosti oziroma Združenja zasebnih kraških lastnikov danes le priti do težko pričakovanega dogovora, ki ga morajo vsekakor še uradno potrditi.

Z njim bodo lahko prekinili postopek na Deželnem upravnem sodišču (TAR) Furlanije - Julijske krajine, je povzel podpredsednik Državne konzulte skupne lastnine Karlo Grgič in predsednik Koordinacijskega združenja kraških vasi. Agrarna skupnost je namreč vložila priziv. »Naposled je le obveljala drugačna rešitev, kar pojmujemo za velik uspeh. Dogovor mora vedno biti končni cilj,« je še dejal Grgič, ki pa je tudi prepričan, da je do srečnega razpleta prišlo kar pozno in je bilo treba na soudeležbo vseh strani dolgo čakati. »Zmagala je racionalnost,« je bil vesel Edi Kante. »Srečen konec se je na začetku zdel skoraj nemogoč, potem pa je prevladala politična volja, da se dobi skupna tla. Škoda le za slabo kri in polemiko,« je dodal.

Družba Snam, upraviteljica plinovoda med Mestrami in Trstom, mora v skladu z evropskimi predpisi zmanjšati tlak v ceveh na 24 barov, kar pomeni, da bo morala vzdolž trase zamenjati in razširiti več stalnih zapornih postaj. Jusarji iz različnih koncev Krasa in Brega so se takoj, ko so izvedeli za namero, uprli postopku služnosti, ki ga predvideva postavitev gospodarske infrastrukture. V preteklih tednih so z upravitelji plinovoda za mizo skupaj sedli deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro, devinsko-nabrežinska županja Daniela Pallotta, podžupan in občinski odbornik za okolje Massimo Romita ter občinski odbornik za infrastrukturna dela Lorenzo Pipan.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava