Petek, 29 maj 2020
Iskanje

Podobe spomina, glasovi srca

MePZ Mačkolje je v gledališču France Prešeren v Boljuncu proslavil svojo 70-letnico

2. dec. 2019 | 17:10
Dark Theme

Podobe spomina, glasovi srca: pod tem geslom, ki je tudi naslov istoimenskega priložnostnega dokumentarnega filma, je 1. decembra popoldne v občinskem gledališču France Prešeren v Boljuncu potekala slovesnost ob 70-letnici Mešanega pevskega zbora Mačkolje.

Dokumentarec je - seveda ob pevskem delu - predstavljal osrednji dogodek popoldneva. Zanj so se pri MePZ Mačkolje odločili, da bi se ob pomembnem jubileju lotili svojevrstnega izziva, zato so se obrnili na dolgoletno programerko in režiserko Radia Trst A Loredano Gec, ki je skupaj s snemalcem Aleksandrom Puričem poskrbela za preplet slikovnega in zvočnega arhivskega materiala, ki ga je dal na razpolago deželni sedež RAI, ter glasov sedanjih pevk in pevcev, dirigenta Mateja Lazarja, pa tudi pogovorov z nekaterimi starejšimi še aktivnimi člani zbora.

V pevskem delu slovesnosti je zbor pod vodstvom Mateja Lazarja ponudil sklop umetnih, predvsem pa ljudskih pesmi, ki so jih uglasbili oz. priredili slovenski avtorji iz primorskega in širšega slovenskega prostora.

Ob predsedniku Slovenskega prosvetnega društva Mačkolje Mateju Tulu in dolinski občinski odbornici za kulturo Franki Žerjal (Občina je bila ob SPD Mačkolje soorganizatorka slovesnosti, ki so jo podprli še Svet slovenskih organizacij, Slovenska prosveta in Zveza cerkvenih pevskih zborov) so svoj pozdrav prinesli številni predstavniki društev in organizacij. Pri tem velja omeniti, da je zbor prejel priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo