Sreda, 22 november 2023
Iskanje

Poleti do ključev svetoivanskega Narodnega doma

Bodoči stanovalci so predstavili razvojni koncept novega večnamenskega središča

12. maj. 2023 | 18:25
Dark Theme

Če bo šlo vse po načrtih, se bo v poletnih mesecih zaključila še obnova zunanjosti Narodnega doma pri Sv. Ivanu. Takrat bodo stanovalci – Narodna in študijska knjižnica oz. njen Odsek za zgodovino in etnografijo ter Slovenski raziskovalni inštitut (glavna uporabnika in sooblikovalca vsebin), SKD Škamperle in društvo Marij Kogoj – dobili ključe novega hrama, ki ga bo treba nato ustrezno opremiti. Selitev bodo najverjetneje dočakali na začetku prihodnjega leta, so napovedali dopoldne v dvorani društva Škamperle na Stadionu 1. maja, kjer so uporabniki novinarjem predstavili razvojni koncept novega večnamenskega središča.

Današnja tiskovna konferenca (FOTODAMJ@N)
Današnja tiskovna konferenca (FOTODAMJ@N)

Razvojni koncept novega, večnamenskega središča je predstavil direktor Slorija Devan Jagodic, ki je potrdil, da gre za ambiciozno zamisel, veliki izziv in naložbo v mlado generacijo, ki bo okrepila prisotnost Slovencev ne le v četrti pač pa v širšem tržaškem urbanem okolju. Sv. Ivan je strateška izbira, je dejal, saj je zbirališče slovenske mladine – tam so slovenske šole, Stadion 1. maj, društva, pa tudi sedež tržaške univerze je čisto blizu. Vzpostaviti bo tako mogoče mrežo vzgojnih, študijskih, športnih in rekreativnih središč po principu kampusa, kjer bi potencialno lahko nagovarjali kakih 1000 mladih dnevnih obiskovalcev.

Na 1300 kvadratnih metrih površine – v stari stavbi in prizidku – bodo na več nivojih uredili knjižnico in čitalnico, študijsko sobo, učilnico za didaktične dejavnosti, konferenčno dvorano, razstavni prostor, raziskovalni center in sedeže društev, je dodala direktorica NŠK Luisa Gergolet.

Do polovice junija bodo uporabniki doma na deželo vložili prošnjo za kritje finančnega bremena za nakup opreme, projektiranje katere so poverili arhitektu Alešu Plesničarju.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava