Sobota, 19 oktober 2019
Iskanje

Pozabljena župnik in študent arhitekture

Tudi Maks Suard in Branko Tence zaslužna za obnovo cerkvice sv. Roka v Križu

Križ |
30. sep. 2019 | 11:35
Dark Theme

Za razliko od novinarske konference, na kateri je župan Trsta Roberto Dipiazza protestno in polemično odkorakal iz cerkvice sv. Roka v Križu, so v govorih na blagoslovitvi in med mašo prevladali spravljivi toni, saj je bilo polemik in sporov okrog tega res preveč. Sv. Rok ni samo od vernikov, temveč od vse kriške skupnosti, ki je na cerkvico zelo navezana. Izstopal je lep govor predstavnika župnijske skupnosti in predstavnika zahodnokraškega rajonskega sveta Paola Vidonija, lepo so izzvenele tudi besede kriškega župnika Boris Čobanova.

Zaslugo za obnovo cerkve nosita tudi pokojna Branko Tence in Maks Suard. Prvi se je kot študent arhitekture v Benetkah tudi z ekspertizami in ljudsko peticijo pred skoraj petdesetimi leti žal zaman prizadeval za ohranitev oltarja iz kraškega kamna, pokojni župnik Suard pa je s svojimi »protestnimi« mašami na prostem opozarjal na potrebo po obnovi cerkvice. Škoda, da se Suarda na množično obiskani prireditvi ni spomnil nihče.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo