Petek, 19 julij 2024
Iskanje

Proti požarom obnavljajo gozdne poti

Občina Devin - Nabrežina je že lani začela načrtovati izredno čiščenje protipožarnih gozdnih poti po Krasu. V prvi fazi predvidevajo posege na 17 kilometrih poti

10. jul. 2023 | 10:45
Dark Theme

»Že preveč časa so kraški gozdovi zapuščeni, to pa onemogoča ukrepanje v primeru nevarnosti. Vejevje, ki se je razraslo na cestišču, onemogoča dostop do kritičnih točk.« Tako je odbornik Občine Devin - Nabrežina za okolje, varnost, parke in rezervate Lorenzo Celic (za Zaliv - Zeleni) opisal kritično stanje kraških gozdov. Zaradi lanskih požarov, ko je to kritično stanje postalo še kako jasno javnosti in upraviteljem, se je občina odločila, da bo v sodelovanju z Deželo Furlanijo - Julijsko krajino ukrepala.

Prve posege za čiščenje poti je občina načrtovala prav v krajih, kjer so najbolj pustošili lanski julijski požari. V okolici Medjevasi, severno od železniške proge in do meje s Slovenijo v eno smer ter do Grmade in Cerovelj v drugo, bodo očistili vse poti, ki bi lahko spadale v razred S2, a so trenutno kategorizirane v nižjem razredu. Poleg teh pa bodo na taistem območju očistili vse druge poti, na katerih je zaradi vejevja ohromljen ali onemogočen prehod. Tukaj je predvideno čiščenje skoraj dvanajstih kilometrov gozdnih poti.

Drugo območje, ki bo kmalu deležno nujnejšega posega, je hrastov gozd med Devinom in Ribiškim naseljem. Tam bodo delavci očistili vse poti, ki se vijejo po gozdu, za skupnih 4,6 kilometra.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava