Sobota, 23 september 2023
Iskanje

Sodoben in nevsiljiv načrt čaka na zeleno luč

Predstavitev načrta novih sedežev pomorskih klubov JK Čupa, Sistiana 89 in Diporto nautico Sistiana v Castelreggiu

28. nov. 2019 | 18:06
Dark Theme

Če bi se vse izteklo po načrtih, bi lahko še pred novo poletno sezono končno startala dela za ureditev novih sedežev sesljanskih navtičnih društev - jadralnega kluba Čupa, Diporto nautico Sistiana in Sistiana 89. Neskončna zgodba čakanj, odlašanj in obljub se je po dvajset in več letih le premaknila iz slepe ulice in čaka na deželno zeleno luč. O tem, kakšna naj bi bila podoba novih objektov znotraj kopališča Castelreggio, je beseda tekla v Nabrežini na zasedanju druge občinske svetniške komisije.

Želje treh pomorskih klubov »brez strehe« je zbranim predstavila predsednica JK Čupa Nada Čok. Z ostalima dvema društvoma - zastopala sta ju Fulvio Vecchiet za Diporto nautico in Luciano Burla za Sistiana 89 - se je Čupa povezala v konzorcij ATS (associazione temporanea di scopo), da bi lahko zaprosili za koncesijo za območje; pri svojem delovanju pa ostajajo klubi, ki združujejo skupno 800 članov, samostojni. Konzorcij je svoj predlog - ki ga je spomladi predhodno odobrila devinsko-nabrežinska občinska gradbena komisija - 31. oktobra vložil na Deželo, ki bo morala o njem odločati na storitveni konferenci. »90 dni po vložitvi, se pravi nekje konec februarja naj bi izvedeli, ali nam bo Dežela odobrila koncesijo za 30 let, hkrati pa bi morala devinsko-nabrežinska občina odobriti gradbeno dovoljenje. Ko se bodo dela začela , upam, da bodo v dveh letih in pol nared,« je zaupala predsednica.

KAJ SNUJEJO V CASTELREGGIU?

Investicija za izgradnjo treh novih sedežev naj bi znašala okrog milijon evrov, je namignila Čokova, po oceni arhitektov Riccarda De Roie in Igorja Spetiča, ki sta predstavila načrt, pa najbrž nekoliko več.

Arhitekta sta z računalniško upodobitvijo predstavila načrt. Najprej bo treba porušiti obstoječe neuporabne in dotrajane zgradbe in na njihovem mestu zgraditi nove z materiali, ki bodo skladni z okolico, pri čemer bodo poskrbeli za ohranitev zelenih površin. Na tlakovanem delu območja bodo »zrasla« tri poslopja - prvo bo takoj pri vhodu v kopališče, na levi strani, ob cesti, ki pelje v naselje Portopiccolo; tu bo imel sedež klub Sistiana 89. Drugo poslopje bo zraslo sredi dvorišča in bo novogradnja, v kateri bo domoval JK Čupa; tretje pa bo ob plaži, namesto kabin za preoblačenje oz. zraven zgradbe ribičev, kjer bo imel svoj sedež Diporto nautico.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava