Torek, 07 februar 2023
Iskanje

Spet dobili posrednika z državnimi ustanovami

Po nekaj letih znova odprli urad za Slovence v Ulici Piccardi

Trst |
21. sep. 2022 | 7:33
Dark Theme

Po dolgem času je bilo v prostorih državnega okenca za Slovence v tretjem nadstropju stavbe v Ulici Piccardi 9/1 spet mogoče slišati glasove. »Urad je bil dolgo zaprt, še malo pred nastopom pandemije smo ga bili primorani zapreti, zlasti zaradi pomanjkanja osebja. Prevajalka, ki je bila tu nazadnje zaposlena, se je upokojila in za njo smo pri iskanju ustreznega namestnika imeli precej težav. Posledično smo pomoč poiskali pri prevajalcih, ki so bili zaposleni v drugih uradih na prefekturi. Dejansko je bila dejavnost v uradu prekinjena, storitev pa smo vselej vsakomur zagotovili,« je včeraj povedal namestnik tržaškega prefekta Giuseppe Montella, ki je želel biti zraven ob prvem dnevu ponovnega odprtja urada.

Ob njem sta bila v uradu z več pisarnami še prevajalec na tržaški prefekturi Igor Kocjančič in Paolo Apollinari, predstavnik vladnega komisariata oz. eden od vodij urada. Več se jih bo namreč zvrstilo v uradu, tako kot prevajalcev, je dodal Montella – slednje bosta ob omenjeni prefekturi izmenično zagotovili še tržaška kvestura in mejna policija. V uradu bosta istočasno stranke torej sprejemali dve osebi.

»Urad bo tako kot doslej deloval kot neke vrste front office za vse, ki želijo stik z javno upravo oz. državnimi ustanovami v lastnem, slovenskem jeziku,« je spomnil namestnik prefekta. Kdor se bo oglasil v uradu v Ulici Piccardi, bo najprej prevajalcu in nato posredno še zaposlenemu predstavniku vladnega komisariata predstavil svojo zahtevo.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava