Nedelja, 02 oktober 2022
Iskanje

Spletna Prešernova proslava ob glasbi, plesu in slovenski besedi (video)

Priredila jo je Slovenska prosveta ob sodelovanju Društva slovenskih izobražencev ter revije Mladika

Trst |
1. mar. 2021 | 16:40
Dark Theme

Glasba, ples in slovenska beseda. Te tri besede najbolje opišejo spletno Prešernovo proslavo Slovenske prosvete, pri kateri sta kot običajno sodelovala tudi Društvo slovenskih izobražencev (DSI) in revija Mladika. V njej so se namreč stalno prepletali vsi tri elementi: ob glasbenih vložkih gojencev Glasbene matice so umetnice plesale na različnih prizoriščih, igralci Radijskega odra pa so prebirali odlomke iz nagrajenih besedil 49. literarnega natečaja revije Mladika.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Med poezijami je zmagal Vladimir Gajšek. Njegovo umetniško ustvarjanje zajema hajkuje, pri čemer se strogo drži njihove forme 5-7-5 zlogov na verz. Na drugo mesto se je uvrstila Barbara Cerar, na tretje pa Nika Čok.

V kategoriji proze je zmagala Ksenija Čuić Bratina, ki je svoje besede začela dajati na papir, ko je prišla do medija, ki ji je najbolj pisan na kožo: literarnega natečaja. O nagrajeni zgodbi je dejala, da pripoveduje o sprejemanju. Drugo nagrado za prozo je prejela Manka Kremenšek Križman, tretjo pa Petra Štern.

Zamisel in režijo celotne Prešernove proslave je podpisala Breda Sussi, snemalec in montažer je bil Marco Clari, za posnetke iz Izole pa je poskrbel Jurij Lavrenčič. Prešernovo proslavo si je še vedno mogoče ogledati tudi na Youtube kanalu ali Facebook strani Slovenske prosvete.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava