Četrtek, 08 december 2022
Iskanje

SSk bo pragmatična stranka

Na evropske volitve s SVP (in Forza Italia), na županske po okusu lokalnih odborov

Trst |
29. dec. 2018 | 8:03
Dark Theme

Vodstvo Slovenske skupnosti (SSk) je danes na novinarski konferenci v Trstu potrdilo, da bo stranka v prihodnjem letu iskala »nove dogovore in nova ravnovesja«.

»Nekateri kolegi mi očitajo, da smo vedno v večini. Odgovarjam, da je v resnici ravno obratno, smo vedno v opoziciji,« je dejal strankin sekretar in deželni svetnik Igor Gabrovec. Spommnil je, da je SSk s težavo zagovarjala slovenske interese, ko je bil v Furlaniji Julijski krajini na vladi z levosredinsko koalicijo, enak napor vlaga tudi zdaj, ko je Gabrovec v opozicijskih klopeh. Zaradi tega se vodstvo SSk strinja, da se je treba pogovarjati z vsemi po ključu pragmatike, a ne za ceno odrekanja načelom.

Pred majskim obnavljanjem evropskega parlamenta Gabrovec pozdravlja odločitev SVP, ki je ubrala novo smer. Južnotirolska ljudska stranka je ocenila, da je sodelovanje z Demokratsko stranko preživeto, zato se bo povezala z Berlusconijevo Forza Italia. »Moje mnenje in mnenje članov tajništva stranke je, da je treba na evropskih volitvah še naprej podpreti SVP, saj je edina stranka, ki lahko izvoli predstavnika narodne manjšine v Italiji,« je dejal Gabrovec.

Sklepanje zavezništev na lokalni ravni pa SSk pred pomladnimi županskimi volitvami pušča lokalnim odborom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava