Ponedeljek, 18 oktober 2021
Iskanje

Umrl je astronom Pavel Zlobec

Bil je predavatelj ter avtor številnih znanstvenih in poljudnoznanstvenih del

Trst |
21. sep. 2019 | 22:44
Dark Theme

Na Tržaškem je boleče odjeknila vest, da je v petek, 20. septembra, zvečer v katinarski bolnišnici v 80. letu starosti umrl znani tržaški slovenski astronom Pavel Zlobec. V bolnišnici se je nahajal, potem ko ga je bila isti dan na domu v Čamporah obšla slabost, kljub ukrepanju zdravstvenega osebja pa je bila vsaka pomoč žal zaman.

Pavel Zlobec je bil znano ime v krajevni znanstveni in nasploh širši javnosti. Rodil se je 28. decembra 1939 v Trstu, po maturi na klasičnem liceju leta 1958 je leta 1965 diplomiral na tržaški univerzi z disertacijo o hitrih elektronskih ojačevalcih, zatem pa nekaj let poučeval na slovenskih šolah na Tržaškem. Leta 1969 je nastopil redno službo na tržaškem astronomskem observatoriju, kjer se je prvenstveno ukvarjal z astrofiziko oz. radioastronomijo Sonca, točneje s fiziko sončne korone. Njegova službena oz. znanstvena pot pa ga je privedla do sodelovanja z znanstvenimi ustanovami v številnih državah, obenem je bil član Mednarodne astronomske zveze, Evropskega združenja fizikov, Italijanskega astronomskega združenja in Komiteja evropskih radioastronomov Sonca. Napisal je več desetin znanstvenih razprav v specializiranih publikacijah, posvetil pa se je tudi poljudnoznanstvenemu delovanju tako s pisanjem knjig in člankov kot tudi s prispevki za radio ter predavanji za šole in društva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo