Sobota, 15 avgust 2020
Iskanje

V mesto se počasi vračajo turisti

Med njimi prevladujejo domači gosti

Trst |
6. jul. 2020 | 8:21
Dark Theme

Potem ko se je zaradi epidemije novega koronavirusa turizem v preteklih mesecih popolnoma ustavil, so po sprostitvi strogih omejitvenih ukrepov nastanitveni obrati začeli vendarle beležiti nekaj prenočitev. A številke so svetlobna leta daleč od tistih, ki so jih turistični delavci registrirali v istem obdobju lani. V Trstu je v teh dneh odprtih okoli 60 odstotkov hotelov, ki so napolnili le eno četrtino nastanitvenih zmogljivosti. In če so lani prevladovali tuji turisti, predvsem Avstrijci in Nemci, je v zadnjih dneh v Trstu videti večinoma domače turiste.

To nam je potrdil predsednik tržaške zveze Federalberhi Guerrino Lanci, ki s potekom turistične sezone ne more biti zadovoljen. Čeprav je vesel, da so tržaški hotelirji spet začeli videvati goste, je zasedenost sob še vedno pod povprečjem, podpovprečne pa so tudi njihove cene, saj so mnogi hotelirji v sili razmer bili primorani znižati cene. »To seveda ni najboljša rešitev za krizo, v kateri se je znašel turistični segment. Naši stroški so ostali enaki ali so se celo povišali. Zelo pogrešamo tuje goste. Avstrijci so k sreči spet začeli prihajati v Trst, Nemcev pa še nismo videli,« je resne težave turizma, ki zaradi epidemije verjetno sodi med najbolj prizadete gospodarske dejavnosti, opisal hotelir Lanci.

Da se je vseeno nekaj začelo premikati, so potrdili na turistični točki, ki jo na Velikem trgu upravlja PromoTursimo FVG. Točko so po večmesečnem zaprtju ponovno odprli 15. junija.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo