Sreda, 19 junij 2024
Iskanje

V Rimu soglasje za tržaški osmi pomol

Pomemben zasuk v postopku: določili so osnutek medministrske uredbe, ki odpira vrata financiranju projekta z 207 milijoni evrov

Trst |
4. apr. 2024 | 17:41
Dark Theme

Čeprav manjka še nekaj birokratskih korakov, so v Rimu dejansko prižgali zeleno luč za financiranje osmega pomola tržaškega pristanišča. Konferenca za odnose med državo, deželami in avtonomnimi pokrajinami je danes sprejela osnutek medministrske uredbe, ki iz državnega sklada za pristaniško infrastrukturo namenja 206,85 milijona evrov za gradnjo osmega pomola. Zadržkov ali ugovorov ni bilo. Novico je z zadovoljstvom sporočila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu, Tržačanka, Sandra Savino, pozdravil pa jo je tudi predsednik deželne vlade FJK Massimiliano Fedriga.

Preostalih 109 milijonov evrov bo v okviru javno-zasebnega partnerstva zagotovila družba, ki načrt predlaga, to je hamburška družba HHLA, ki je svoj čas s hčerinsko družbo HHLA PLT prevzela novo tržaško logistično platformo in dokončala njeno gradnjo. HHLA bo v skladu s programskim sporazumom o območju škedenjske železarne k temu dodal še 90 milijonov evrov, tako da bo skupni znesek presegel 400 milijonov. Osmi pomol bo pripomogel h krepkemu povečanju logističnih zmogljivosti tržaške luke.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava