Četrtek, 02 februar 2023
Iskanje

»Varnost in svoboda nista temi desnice«

Enrico Letta v Trstu podprl županovo kandidaturo Francesca Russa

Trst |
23. sep. 2021 | 20:23
Dark Theme

»Francesco Russo predstavlja prihodnost v vseh pogledih, Roberto Dipiazza zastopa preteklost.« S temi besedami je danes popoldne na Borznem trgu več sto glavo množico, približno toliko številčno, kot jo je v ponedeljek na isti lokaciji zbral šef desne Lige Matteo Salvini, nagovoril državni tajnik Demokratske stranke Enrico Letta. Z levosredinskim županskim kandidatom Francescom Russom je pred volilnim shodom obiskal Naselje sv. Sergija, in sicer stanovanjsko blokovsko naselje, ki ga Tržačani poznajo kot »case dei puffi«, kjer sta skupaj obiskala stanovanje ene od stanovalk bloka. Tema pogovora s stanovalko je bila varnost, ki je v tej soseski v zadnjih letih zelo problematična. Za to včeraj popoldne ni bilo dobro poskrbljeno niti na volilnem shodu na Borznem trgu, ko je državnega šefa DS stranke med govorom presenetila proticepilka, ki je želela na ta način protestirati proti cepilnim stališčem DS. In če je Letta odreagiral hitro in protestnico z besedami miril, da je cepljenje edini izhod iz pandemije, tega ne moremo reči za predstavnike sil javnega reda in Lettove varnostnike, ki so kar nekaj časa oklevali, predno so odreagirali in protestnico umaknili z odra.

»Varnost in svoboda nista temi desnice«

Pa pojdimo po vrsti. Točno ob 16. uri se je državni tajnik Enrico Letta pripeljal v Naselje sv. Sergija. Tam ga je pričakal županski kandidat Francesco Russo. Skupaj sta pred novinarji izpostavila pomen varnosti, ki se je v nekaterih mestnih okoliših poslabšala zaradi neenakih socialnih možnosti. »V zadnjih letih se je vse spremenilo. Koncept varnosti in svobode se je spremenil. Varnost ne sme biti privatizirana, mora ostati v interesu kolektivne skupnosti. Varnost in svoboda nista temi desnice,« je dejal Letta, ki je prepričan, da so neenakosti na področju varnosti posledica slabe socialne inkluzije. Državni tajnik je pohvalil Russovo volilno kampanjo, ki jo dosledno izvaja v mestnih okoliših, ki so vse prevečkrat pozabljeni od upraviteljev.

Od leve Tamara Blažina, Nives Cossutta, Enrico Letta, Valentina Repini in Tatjana Rojc (FOTODAMJ@N)
Od leve Tamara Blažina, Nives Cossutta, Enrico Letta, Valentina Repini in Tatjana Rojc (FOTODAMJ@N)

Izrazil je tudi kritike na račun šefa desne Lige Mattea Salvinija, ki zastopa koncept »freevax«. »Ne obstaja definicija freevax, ali si proti cepljenju ali za. Ta Salvinijeva dvoumnost bega ljudi. Od nas je odvisno, kako in kdaj se bomo vrnili v normalnost. Če želimo svobodno živeti, obiskovati muzeje, gledališča, pošiljati otroke v šolo, se moramo cepiti.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava