Sreda, 15 julij 2020
Iskanje

Vroč in ritmično zelo živahen večer

Na grajskem odru tudi ženski trio Anakrousis in več slovenskih glasbenikov

Trst |
19. avg. 2019 | 18:40
Dark Theme

Slovenski prevod za The Roaring Twenties se glasi rjoveča dvajseta leta, obdobje pa so nam izčrpno naslikali in opisali nešteti filmi in romani. Hrupno in uživaško desetletje, ki ga tudi huda kriza leta 1929 ni povsem utišala, je imelo svoj center v New Yorku, kjer je na Broadwayu cvetel muzikal, v neštetih klubih pa glasba, ki se je od zametkov jazza oz. rag-tima razvijala z različnimi variantami, od preprostih plesnih ritmov do bolj zagonetnih jazz odtenkov. Poustvarjalci so bili pretežno temnopolti, občinstvo pa belopolto, kot nam je v soboto zvečer na Gradu sv. Justa med koncertom lepo opisal Livio Laurenti, ustanovitelj in dirigent ansambla TEJO – Trieste Early Jazz Orchestra, ki se je rodil pred desetimi leti in se s filološko skrbnostjo posvetil raziskovanju ameriške glasbe v letih 1923-1936.

Laurenti je v enajstčlanski ansambel privabil izkušene in spretne instrumentaliste iz tržaške okolice in Slovenije, s katerimi je posnel že tri zgoščenke, med drugim tudi tudi trio Anakrousis.

Večer v Cotton Clubu je bil naslov programa, ki je na grad privabil polnoštevilno občinstvo in blag poletni večer je bil naravnost idealen okvir za vroč in ritmično zelo živahen repertoar, ki je vseboval znane in manj znane skladbe velikih mojstrov.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo