Ponedeljek, 25 september 2023
Iskanje

Z rentgenskimi žarki do doslej neznanih skrivnosti materije

V sinhrotronu v Bazovici deluje nov laboratorij OptImaTo, ki ga vodi mednarodno uveljavljeni fizik Pierre Thibault

17. maj. 2023 | 18:36
Dark Theme

Predstavljajte si, da bi lahko pogledali v notranjost stvari, ki nas obdajajo in dobili izredno podrobno fotografijo opazovanega. To lahko odslej počnejo v novem inovativnem laboratoriju OptImaTo (Optimal imaging and Tomography) v sinhrotronu Elettra, pospeševalniku delcev v Bazovici, ki velja za ženevski Cern v malem.

Zaživel je s finančnimi sredstvi – približno 2,2 milijona – evropskega razpisa ERC (Horizon 2020), ki si jih je izboril mednarodno priznani fizik Pierre Thibault, po rodu iz Kanade, ki od leta 2020 poučuje uporabno fiziko na tržaški univerzi. Nadaljevanje njegovih sanj je nato omogočil dogovor med univerzo in sinhrotronom, ki sta mu zagotovila primerne prostore in pomagala pri nastanku strokovno podkovane ekipe.

Thibault v laboratoriju raziskuje oblike rentgenskega slikanja, ki razkrivajo značilnosti snovi, ki jih s »tradicionalnimi« postopki z rentgenskimi oziroma žarki x ne morejo zaznati. Te hočejo izkoristiti na številnih področjih, ki segajo od medicine do industrije in še dlje, je razložil uveljavljeni znanstvenik. S tem postopkom lahko na računalniku prikazujejo histološke prereze, mikroskopsko zgradbo človeških tkiv in organov (t.i. virtualna histologija), ki garantira hitrejšo analizo in tudi diagnozo različnih oblik raka in drugih bolezni.

Analize v novem laboratoriju (FOTODAMJ@N)
Analize v novem laboratoriju (FOTODAMJ@N)

V oporo pa jim bo poleg tega pri razvijanju sodobnih materialov, kot so ogljikova vlakna, ki so izredno lahka in se jih veliko uporablja v aeronavtiki. Posvečali se bodo tudi analizam o posledicah onesnaževanja in podnebnih sprememb v Jadranskem morju ter preučevanju fosilnih ostankov.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava