Torek, 07 februar 2023
Iskanje

Zdravniki naj se postavijo proti vladi

Protest na Pomolu bratov Bandiera

Trst |
8. nov. 2022 | 19:45
Dark Theme

»Preostali tovor.« Tako je italijanska vlada (z izrazom »carichi residuali«) označila 35 migrantov, ki so v nedeljo ostali na ladji humanitarne organizacije Sos Humanity v pristanišču v Catanii, kjer jim niso dovolili, da se izkrcajo. Proti dejanju, ki krši človekove pravice, je včeraj v Trstu pred tržaško podružnico ministrskega urada za pomorsko zdravstvo USMAF demonstrirala skupina predstavnikov nevladnih organizacij. S pismom so zahtevali, naj se zdravniki postavijo proti ministrskemu pristopu.

Zdravniki centra USMAF v Catanii so namreč po naročilu ministrstva stopili na omenjeno ladjo, ki je več dni čakala sredi morja v mednarodnih vodah, kjer je nudila pomoč brodolomcem, in odločali, kdo se bo izkrcal in kdo ne. Na kopno je tako stopilo 144 od 179 migrantov, večinoma mladoletniki in šibkejši. Mladim in na prvi pogled zdravim moškim niso dovolili stopiti na italijanska tla.

Med protestniki je bil tudi Paolo Rossi (levo spredaj) (FOTODAMJ@N)
Med protestniki je bil tudi Paolo Rossi (levo spredaj) (FOTODAMJ@N)

»Tak pristop je nesprejemljiv in nezakonit,« je včeraj pri Pomolu bratov Bandiera, pred tržaško podružnico USMAF, povedal Alessandro Metz, predstavnik humanitarnega projekta Mediterranea Saving Humans.

Skupina demonstrantov je s transparentom in pismom v rokah stopila v tržaški center USMAF. Vstop v večino prostorov je obiskovalcem zaradi pandemije prepovedan, a svoj cilj je skupina dosegla z oddajo pisma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava