Četrtek, 18 julij 2024
Iskanje

Župan se za 80-letnico zasedbe ni zmenil

Leva sredina v tržaškem občinskem svetu je župana Roberta Dipiazzo pozvala, naj podpre apel zgodovinarjev, da se uradno priznajo italijanski zločini

Trst |
17. apr. 2021 | 11:59
Dark Theme

Leva sredina v tržaškem občinskem svetu je župana Roberta Dipiazzo pozvala, naj podpre apel zgodovinarjev, da se ob 80-letnici napada na Jugoslavijo uradno priznajo italijanski zločini. Poleg tega ga je v pismu spodbudila, naj promovira dogodek, na katerem bi v evropskem duhu priznali zgodovinsko odgovornost za nasilje in uboje, ki so se pripetili v času italijanske zasedbe. »Svetnice in svetniki obžalujemo, da še nismo prejeli odgovora, zato smo prošnjo spremenili v svetniško pobudo, ki je koalicija ni označila kot nujno, čeprav je bila vezana na obletnico 6. aprila 1941. O njej bo govor v komisiji in bo z drugimi dokumenti žal šla v pozabo,« so zapisali Sabrina Morena (Open), Valentina Repini, Igor Svab, Laura Famulari, Fabiana Martini, Giovanni Barbo (vsi Demokratska stranka) in Maria Teresa Bassa Poropat (Cittadini).

»Trst bi moral biti mesto, ki najbolje razume tiste dogodke, saj je izkusil nacistično okupacijo in Rižarno, fašistično nasilje z rasnimi zakoni, požigom Narodnega doma in preganjanjem Slovencev, brisanje njihove kulture in jezika,« so spomnili. Župan, ki je ob drugih priložnostih podprl prizadevanja za pomiritev (ob srečanjih predsednikov leta 2010 in 2020), bi moral biti v tem primeru enako občutljiv in spodbuditi priznanje italijanskih zločinov v Jugoslaviji, so prepričani v levi sredini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava