Torek, 11 junij 2024
Iskanje

Spletno okno ... v slovenski svet

2. apr. 2013 | 19:41
Dark Theme

Če radi brskate po spletu, vam najbrž ni ušla nova spletna stran www.slovely.eu, ki italijanskim bralcem ponuja veliko koristnih informacij o Slovencih, o njihovih navadah, kulturi, jeziku, naravnih znamenitostih in pa okusnih dobrotah. Zanjo je pred tremi meseci poskrbela 35-letna Števerjanka Sara Terpin, sicer prevajalka, ki hkrati poučuje slovenščino in nemščino na univerzi v Vidmu, slovenski jezik pa predava tudi na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Gorici.
»Ob samem jeziku skušam svojim učencem posredovati tudi raznorazne informacije o slovenski kulturi in življenju,« nam je med včerajšnjim klepetom zaupala Terpinova. Ravno študenti so jo namreč spraševali, kje lahko najdejo več informacij o dogodkih na slovenskih tleh oz. o tradicijah in posameznih osebnostih, ki jih vodniki ne obravnavajo. Sama je zato pomislila, da bi lahko zapolnila to vrzel in se lotila urejanja nove in sveže spletne strani. S prijateljem, ki obvlada računalniško-tehnične veščine, je tako poskrbela za spletno stran www.slovely.eu, ki z besedo in fotografijo odpira italijanskim sodržavljanom žal večkrat premalo poznani svet.
Stran je še v gradnji, pravi Terpinova, ki se ji posveča v glavnem v prostem času. Razdeljena je na več tematskih sklopov, saj si avtorica prizadeva, da bi ponudila širok pregled slovenskega življa. Zaustavila se je (in se še bo) pri bogati turistični ponudbi, kjer razkriva hkrati manj poznane kraje kot pa slovite naravne znamenitosti Slovenije, pri slovenski literaturi, z željo, da bi bralcem predstavila tudi slovensko govoreče avtorje z Goriškega in Tržaškega na primer, ob tem pa še pri folklori in navadah.
Obstoječega gradiva je malo, je včeraj ugotavljala, tako da informacije, ki jih objavlja na spletni strani, črpa v glavnem iz svojih izkušenj. »Načeloma torej so to informacije iz prve roke, se pravi o tem, kar sem sama tudi spoznala.« Informacije dopolnjuje tudi s fotografijami, ki jih večkrat sama posname, včasih pa ponuja obiskovalcem celo reportažne foto-galerije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava